Zbog ove fotografije žele da je ubiju: Verovatno se više nikad neće vratiti kući, tražiće azil

Ono što je trebalo da bude istaknuta stavka u njenoj karijeru ubrzo se pretvorilo u noćnu moru

  • 3
Shohreh Bayat Foto: Profimedia/AFP

Za Šoreh Bajat to je bilo ispunjenje snova, odabrana je da sudi finale Svetskog prvenstva u šahu za žene početkom ove godine, ali ono što je trebalo da bude istaknuta stavka u njenoj karijeri, ubrzo se pretvorilo u noćnu moru.

Iranski šahovski arbitar tek treba da se vrati kući svojoj porodici, iako je turnir u šahu završen još u januaru. Plaši se kazne nakon što su je na društvenim mrežama kritikovali zbog toga što nije nosila maramu u toku suđenja.

Njen strah nastao je zbog fotografije snimljene tokom događaja, a na kojoj se vidi da ona ne nosi hidžab. Fotografija se proširila, a iranske veb stranice su je navodno osudile zbog, kako neki navode, protesta protiv obaveznog zakona zemlje.

- Znala sam da moram da pokrijem kosu pa sam to učinila poput mnogih iranskih žena, aii nosila sam labav hidžab jer ja ne verujem u hidžab. Zapravo, mrzim ga. Samo sam pokušavala da ga nosim nekako kako bih pokazala da nisam religiozna osoba i nosila sam ga na moderan način. Po iranskim standardima, to je bilo sasvim u redu - rekla je ona za CNN.

Pomenuta fotografija nastala je u prvoj fazi šahovskog prvenstva u Šangaju u Kini, pre nego što je Bajat poletela za Vladivostok u Rusiji pre drugog meča između Ju Vendžun i Aleksandre Gorjačkine. Iranska šahovska federacija ju je u međuvremenu upozorila na prašinu koja se podigla kod kuće.

Kako je rekla, Federacija je prvo tražila neku pristojniju sliku, a potom i da uputi izvinjenje na društvenim mrežama. Pristala je uz uslov da joj Federacija obeća sigurnost. Ipak, dogodilo se da je Federacija to odbila i uklonila njenu fotografiju sa svog sajta.

Kao rezultat svega, Bajat je odlučila da ne nosi ono što ona naziva "mizoginističkim" hidžabom i odlučila da se ne vrati u Iran.

Da podsetimo, marama ili hidžab obavezni su deo ženske odeće u Iranu od revolucije 1979. godine, ali se u poslednjih nekoliko godina žene sve više opiru i organizuju proteste zbog pravila u vezi sa odećom.

Kazna za nepoštovanje pravila mogla bi da bude zatvorska ili bičevanje.

Nakon turnira koji će da bude održan na Gibraltaru, Bajat će zatražiti azil u Velikoj Britaniji.

Video: Umesto hidžaba, izabrala je reli trke

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA