≫ 

Godinu dana od strahovitog požara na Notr Damu: Da li je katedrala nova "žrtva" opakog virusa?

Radovi na obnovi su zaustavljeni, kao i ceo život u Francuskoj

  • 3
Notre Dame Notr Dam Pariz Foto: Tanjug/AP

Spasavanje katedrale Notr Dam, koja je skoro potpuno uništena u požaru pre tačno godinu dana, sada je pod rizikom zbog blokade Francuske usled pandemije korona virusa.

Rad na uklanjanju 40.000 skela postavljenih pre požara zbog projekta obnove zaustavljen je u okviru mera koje su počele 17. marta radi suzbijanja širenja virusa.

Notre Dame Notr Dam Pariz Foto: Tanjug/AP

Gotska katedrala, jedan od simbola Pariza, rizikuje da postane još jedna žrtva Covid-19, budući da se skele, od kojih su se neke rastopile u požaru, moraju ukloniti kako bi se izbegla dalja oštećenja zgrade.

Vatra je zahvatila unutrašnjost i srušila legendarni toranj katedrale 15. aprila prošle godine. Više od milijardu evra obećano je za rekonstrukciju, a francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da planira da katedrala ponovo otvori svoja vrata za Olimpijske igre 2024. u Parizu.

Ali planovi za uklanjanje skela u preciznoj operaciji zaustavljeni su zbog virusa, zbog čega je grada u opasnosti od daljih oštećenja.

- Sve dok imamo ove skele okolo, postoji 50 posto šansi da se katedrali može naneti veća šteta - rekao je kapelan Notr Dama Bris de Malherb, koga je policija evakuisala iz njegove kuće pored katedrale, kada je plamen zahvatio njegov krov.

AP podseća da je pariski nadbiskup Mišel Opti upriličio na Veliki petak malo okupljanje u Notr Damu, ispod impozantnog pozlaćenog krsta koji je ostao neoštećen u vatrenoj stihiji.

Notre Dame Notr Dam Pariz Foto: Tanjug/AP

Tokom ceremonije koju prenosila francuska televizija, nadbiskup je rekao: "Stojimo danas u ovoj polusrušenoj katedrali da bismo pokazali da u njoj još ima života".

Okupljanje u Notr Damu je zamišljeno kao čin ohrabrenja za francusku naciju u trenucima teške krize.

Notre Dame Notr Dam Pariz Foto: Tanjug/AP

Danas, usamljena i unakažena, okružena skelama i zaštitnim mrežama, katedrala Notr Dam deli subinu miliona Francuza, koji žive u izolaciji usled globalne krize korona virusa.

Video: Telegraf na licu mesta snimio kako gori Notr Dama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA