Poljska koristi epidemiju da progura kontroverzni zakon: 2016. su zbog ovoga izbili masovni protesti

U utorak je u Varšavi održan protest žena i to dok su one trubile iz automobila ili sa bicikala

  • 0
stomak, trudnoća, trudnica Pixabay.com

Pošto epidemija korona virusa hara svetom mesecima, jedna od mnogih zdravstvenih usluga koje su sada u opasnosti je pristup žena abortusu. Poljski parlament će ove nedelje raspravljati o kontroverznom predlogu kojim će zakoni o abortusu da budu zategnuti.

Opozicioni lideri i aktivisti za ženska prava upozorili su da će konzervativna vlada Poljske iskoristiti situaciju oko korona virusa da progura ovaj zakon.

Poljska već ima neke od najstrožih zakona u Evropi o pobačaju, a prethodni pokušaji da se pooštre zakoni dodatno su propali nakon masovnih protesta 2016. godine. Predlog dolazi od građanske inicijative i nije poznato da li će je vladajuća partija PiS podržati, ali je predsednik Andržej Duda naveo da će ga potpisati ukoliko stigne do njegovog stola.

- Zaista se bojimo da će oni iskoristiti činjenicu da su građani Poljske fokusirani na njihovu budućnost i zdravlje, a ne na vrednosti, seksualno obrazovanje i ženska prava - rekla je poslanica opozicije Barbara Novacka.

U utorak je u Varšavi održan protest žena i to dok su one trubile iz automobila ili sa bicikala.

Prošle nedelje je Amnesti internešenal pozvao vlade širom Evrope da "olakšaju teške administrativne zahetev za pristup uslugama abortusa".

Tačije ovog meseca studija "Mari Stops internešenala" je procenila da bi u 37 zemalja moglo da dođe do čak tri miliona neželjenih trudnoća i 2,7 miliona nebezbednih abortusa, te 11.000 smrtnih slučajeva povezanih sa trudnoćom.

U Poljskoj je pobačaj već ilegalan, osim u slučajevima silovanja, incesta i anomalija ili u slučajevima kada je život majke ugrožen. Predlogom iz 2016. je traženo da se čak i ovo zabrani.

Predlog zakona je ponovo podnesen u manje teškom obliku 2018. godine, želeći zabranu abortusa u slučaju abnormalnosti fetusa. Od tada je predlog zastao u parlamentu, ali je sada na redu obavezna revizija.

Predsednik je inače u jednom intervjuu ranije ovog meseca rekao da je "ubijanje onesposobljene dece jednostavno ubistvo".

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA