≫ 

Tramp: Pokušavamo da odredimo da li je korona virus nastao u laboratoriji u Vuhanu

Njegova administracija "veoma temeljno ispituje tu situaciju"

  • 8
Korona Virus  Donald Tramp Trump Fto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova vlada pokušava da odredi da li je virus Kovid-19 nastao u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, dok je američki državni sekretar Majk Pompeo istakao da Peking mora da pojasni šta sve zna.

Američki portal Foks njuz objavio je u sredu da je virus nastao u laboratoriji u Vuhanu ne kao biološko oružje, već kao deo pokušaja Kine da pokaže da su njihovi napori da se identifikuju virusi i borba protiv njih podjednako veliki kao i mogućnosti SAD, prenosi Rojters.

Tramp je, odgovarajući na pitanje novinara o tim glasinama, rekao da je i on čuo za njih i da njegova administracija "veoma temeljno ispituje tu situaciju".

Upitan da li je o tome razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, Tramp je kazao da ne želi da komentariše šta je sa njim razgovarao o laboratoriji jer je to u ovom trenutku "neprikladno".

U intervjuu za televiziju Fox njuz državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da zna da je virus nastao u Vuhanu, kao i da je institut za virusologiju udaljen svega nekoliko kilometara od pijace gde se prvi put pojavio virus.

Vuhan Kina koronavirus virus Foto: Tanjug/AP

- Želimo da se kineska vlada otvori i pomogne nam objašnjenjem kako se tačno virus proširio. Kineska vlada mora to da pojasni - rekao je Pompeo.

Inače, Tramp je na konferenciji za novinare, održanoj u sredu u Beloj kući, izrazio skepticizam o broju smrtnih slučajeva u Kini navodeći da je neverovatno da Kina ima samo 3.000 smrtnih slučajeva, a SAD više od 20.000.

- Da li stvarno verujete u te brojeve u ovoj ogromnoj zemlji zvanoj Kina i da imaju mali broj slučajeva. Da li neko zaista veruje u to - upitao je Tramp.

Video: Predsednik SAD ima apsolutnu moć: Tramp u burnoj raspravi na konferenciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tajci

    16. april 2020 | 09:51

    Ameri ga smuckali, kao i sve ostale viruse u laboratoriji. Sada prebacuju loptu na Kineze. Amerika i Britanija najvece zlo ovog sveta.

  • Marko

    16. april 2020 | 09:02

    Pa ne sme Kina da bude prva ekonimija sveta. Resice to amerikanci u svom stilu, lazima i ratom i sankcijama.

  • Boki

    16. april 2020 | 09:05

    Vrlo je moguće da ste vi pustili virus u Kinu, pa vam se vratio kao bumerang...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA