≫ 

Jedno mesto se odlično borilo sa korona virusom, ali mu sada preti drugi, žešći talas epidemije

Postupajući nezavisno od centralnih vlasti, region je bio prvi u zemlji koji je uveo vanredno stanje

  • 1
Korona virus, koronavirus, Japan Foto: Tanjug/AP

Uprkos početnim uspesima u obuzdavanju širenja korona virusa, japanski region Hokaido sada se suočava sa drugim talasom epidemije korona virusa.

Postupajući nezavisno od centralnih vlasti, region je bio prvi u zemlji koji je uveo vanredno stanje, uz agresivno praćenje i izolaciju svakoga ko je bio u kontaktu sa virusom.

Ovo je dalo rezultate, pa je vanredno stanje ukinuto, ali se sada ponovo pojavila potreba za njegovim uvođenjem, jer broj novih slučajeva korona virusa raste, iako se ovog puta to ne može pripisati dolascima iz inostranstva, navodi BBC.

Razlog leži u tome što, posle početne dobre lokalizacije zaraze preko većih grupa ljudi, nije usledilo masovno testiranje, čime bi se stekao uvid u širenje infekcije, pogotovo iz drugih delova zemlje.

Naime, japanske vlasti su masovno testiranje isprva smatrale traćenjem resursa, a sada su donekle "okrenule ploču", mada ministarstvo zdravlja strahuje da će bolnice biti prepune ljudi sa blagim simptomima.

Još jedan problem je to što je testiranje u nadležnosti lokalnih vlasti, čije zdravstvene ustanove za to često nisu dovoljno opremljene, niti kadrovski spremne.

Zbog svega toga, čini se da centralne vlasti nemaju jasnu predstavu o tome kako dalje, prenosi BBC.

"Glavna lekcija iz Hokaida je da, čak i ako ste u prvom navratu uspešni u obuzdavanju epidemije, izolacija i obuzdavanje epidemije na duži rok je težak zadatak. Ukoliko ne proširite kapacitete testiranja, teško je otkriti širenje u okviru zajednice i unutar bolnica", kaže jedan japanski stručnjak sa Kraljevskog koledža u Londonu, ističući da je bilo koji region teško izolovati od zaraze ako postoji fluktuacija stanovništva ka drugim delovima zemlje.

Epidemija bi desetkovala Japan bez restriktivnih mera: Umrlo bi 400.000 ljudi

Broj smrtnih slučajeva u Japanu dostigao bi 400.000 da nisu uvedene vanredne mere protiv Kovida-19, piše u dokumentu japanskog ministarstva zdravlja, izvestili su lokalni mediji.

Istraživački tim ministarstva navodi u analizi da bi broj teških slučajeva koji moraju da koriste veštačku ventilaciju, respiratore, mogao da premaši 850.000, objavile su japanske novine Kjodo i Asahi.

Šta tačno podrazumevaju mere koje je uveo Šinzo Abe: U Japanu od danas vanredno stanje

Premijer Japana Šinzo Abe proglasio je vanredno stanje u Tokiju, Osaki i još pet prefektura zbog epidemije korona virusa.

Reč je regionima Kanagava, Saitama, Čiba, Hjogo i Fukuoka.

- Odlučili smo da proglasimo vanredno stanje, jer smo procenili da će brzo širenje korona virusa imati veliki uticaj na naše živote i našu ekonomiju - kazao je Abe obraćajući se članovima parlamenta.

Prema novim merama, koje će narednih mesec dana biti na snazi, lokalni guverneri imaće ovlašćenje da narede ljudima da ostanu u kući, kao i da zatvore neke lokalne biznise.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Čule da je nestašica maski, pa se potuke nasred ulice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    17. april 2020 | 07:25

    E to je ono od cega sveta treba da bude strahmnogo su neki pre vremena opusteni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA