Merkelova objasnila kako će Nemačka pobediti korona virus: Ove rečenice su ključne

Nemačka kancelarka otkrila kako Nemačka planira da se do kraja izbori sa pandemijom korona virusa

  • 5

U vreme kada se čitav svet bori sa pandemijom korona virusa koji svakodnevno odnosi na hiljade žrtava sve oči su uprte u Nemačku koja se, smatraju mnogi, uspešno izborila sa zarazom.

U zemlji je obolelo više od 138.000 ljudi, ali je umrlo 4.098, što Nemačku po broju smrtnih slučajeva drži dosta niže od SAD, Španije, Italije, Belgije...

Kako je Nemačka uspela da održi stopu smrtnosti u stanovništvu relativno niskom, Vlada je donela nove mere koje se tiču epidemije korona virusa, od kojih je jedna da će škole biti postepeno otvorene 4. maja. Najavljeno je da će se postepeno nastaviti sa popuštanjem ostalih mera, a nemačka kancelarka Angela Merkel objasnila je i kako se Nemačka našla u ovako povoljnoj situaciji.

Merkelova, koja je naučnik po struci i koja je odbranila doktorat iz fizičke hemije, objasnila je kako je nizak nivo infekcije pomogao u tome da se zdravstveni sistem održi tokom pandemije.

- Kriva je počela da se ravna. Ona mora da ostane takva da ne bi preopteretila zdravstveni sistem. Sproveli smo nekoliko zapažanja po modelima. Sada smo otprilike dostigli reprodukcijski faktor 1, što znači da jedna osoba zarazi jednu osobu - objasnila je Merkelova.

Kancelarka je istakla da se ne može tvrditi da u bilo kom lancu infekcije jedna zaražena osoba uvek zarazi samo jednu osobu.

- Govorim vam o prosečnoj stopi reprodukcije sa faktorom otprilike 1. Ako bi se ovo podiglo do 1.1, dostigli bismo kapacitet procenjenih slobodnih kreveta na Intenzivnoj do oktobra - objasnila je Angela Merkel.

Ona je rekla da je situacija veoma složena i da se Nemačka može naći "na tankom ledu".

- Ranjiva je situacija, pre svega ovo je situacija u kojoj je oprez najvažnija stvar - rekla je Merkelova.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije informacije o korona virusu iz sveta možete pratiti u specijalnom blogu Telegraf.rs

Video: Koji korona virus? Hiljade Beograđana na ulicama uživa u lepom vremenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    17. april 2020 | 13:57

    Kakvo je to poredjenje amerika ima vise, ima vise i stanovnika obdve drzave imaji mnogo obolelih i umrlih nema utehe ni jednima ni drugima.

  • Dend

    17. april 2020 | 15:57

    Nije lepo od kancelarke da ne spomene srpske lekare koji su ključni u lečenju korone u Nemačkoj !

  • sallleeeee 14

    17. april 2020 | 19:12

    Bravo carice! Jedina zena koja je rekla pre dva meseca, spremite se, da se zarazi 60-70% populacije, da bi se stekao imunitet!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA