≫ 

“Ti koji su umrli su nečiji roditelji, ne cifre”: Gradonačelnik Budimpešte oštro kritikovao Orbana

Ne morate da budete infektolog da znate da postoji rizik za širenje virus u velikim gradovima veći širom sveta, tako da i Budimpešta ima posebno mesto kada je reč o epidemiji, rekao je gradonačelnik Budimpešte

  • 0
Mađarska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnik Budimpešte Gergelji Karačonji žestoko je kritikovao premijera Mađarske Viktora Orbana zbog njegove namere da uvede posebne mere za prestonicu te zemlje usled epidemije korona virusa, o kojima bi trebalo da se razgovara sledeće nedelje.

- Planovi za vojsku su bitni, ali je isto vreme za je trenutak za “ljudske planove”. “Inficirani” i “umrli” nisu samo kategorije, to su nečije majke, očevi, dede, rođaci, prijatelji i komšije koji nisu ni znali da postoji pre nekoliko meseci. A “broj kreveta” se odnosi na lekare, medicinske sestre, zdravstvene i socijalne radnike koji izlažu svoje zdravlje riziku za ljude koji im veruju. Nemojmo samo da gledamo statistiku i brojeve, već i ljudske subine i ne pričajmo samo o oficirima, već i o testiranju na virus - napisao je Karačonji na Fejsbuku.

On je u objavi istakao da se slaže sa Orbanom da bi Budimpešta trebalo da ima posebne mere, pošto je u tom gradu u poslednjih 24 sata zabeleženo još 200 novozaraženih i 18 smrtnih slučajeva, prenosi "Blikk.hu".

- Ne morate da budete infektolog da znate da postoji rizik za širenje virus u velikim gradovima veći širom sveta, tako da i Budimpešta ima posebno mesto kada je reč o epidemiji. Zato postoji bliska saradnja i razmena informacijama među državama, gradonačelnicima svetskih gradova i epidemioloških stručnjaka. Sada kada je premijer rekao da traži blisku saradnju, radujemo se radikalnom promenu pristupa koji je bio na snazi do sada. Spremni smo - dodao je on.

Karačonji je rekao da se slaže sa time što Vlada Mađarske blisko istražuje primer Austrije, i pohvalio je kancelara te zemlje Sebastijana Kurca, koji traži da se obavi i 15.000 testova dnevno ako je to neophodno. Prvi čovek Budimpešte je čak rekao da će razgovarati sledeće nedelje sa gradonačelnikom Beča.

Gradonačelnik Budimpešte se takođe osvrnuo i na situaciju u domovima za negu ljudi.

- Slažem se da bi trebalo da bude posledica zbog razvoja situacije. Ali, mislim da bi vlada trebalo odmah da sprovede testiranje svih ljudi koji su u tim domovima, kao i radnika koji tamo rade. Takođe, vlada bi trebalo da preuzme odgovornost i za svoje postupke, jer su lideri zabranili testiranje pacijenata koji su došli iz bolnica u domove za negu. Tada je postalo jasno da će korona virus da se raširi u tim objektima na ovaj način. Takođe, država bi trebalo više nego ikada da sada ceni ljude koji su radili u tom socijalnom sektoru i nagradi njihovu žrtvu i trud. Zato smo im i obezbedili zalihe mnogo pre epidemije - kaže Karačonji.

- Nove studije otkrivaju da je najbitniji uslov za rešavanje epidemije jeste masovno testiranje. Budimpešta je nabavila 10.000 brzih testova od sopstvenog novca... Pregovara sam drugim gradonačelnicima u drugim okruzima da im damo zaštitnu opremu koju smo nabavili - dodao je prvi čovek Budimpešte.

Kako su Mađarskoj obuzdali drastičan skok

Mađarska je prvi slučaj korona virusa potvrdila 4. marta kod dvojice studenata iz Irana, koja je tada bila jedna od najteže pogođenih zemalja novom bolešću, pored Kine. Zaključno sa današnjim danom, Mađarska ima ukupno 1.763 slučaja korona virusa, dok je broj umrlih 156. Sudeći prema ovim podacima, zemlja se dosta dobro bori sa novom pandemijom i nema drastičnog povećanja broja obolelih, dok sve zemlje oko nje imaju po nekoliko stotina i hiljada obolelih.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije informacije o korona virusu iz sveta možete pratiti u specijalnom blogu Telegraf.rs

Video: Srbi i Ukrajinci zatočeni pred granicom ka Mađarskoj

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA