≫ 

“Ono što nam je bilo normalno, neće biti kao pre”: Španija otvora zemlju u dve etape do kraja godine

Dijaz je rekla da su sve odluke donete prema savetima medicinske struke

  • 6
Korona virus, koronavirus, Madrid, Španija Foto: Tanjug/AP

Vlada Španije planira da okonča mere zatvaranja zemlje zbog korona virusa i vrati se u pređašnje stanje u dve faze - jedna tokom leta, a jedna na kraju godine, saopštilo je danas ministarstvo rada i socijalne ekonomije.

- Radićemo u dve faze: prva će se verovatno ticati sektora proizvodnje i radne snage i trajaće do leta, a druga faza će biti okončana do kraja godine. Proces vraćanja u prvobitno stanje radimo postepeno - kazala je ministarka Jolanda Dijaz.

Dijaz je rekla da su sve odluke donete prema savetima medicinske struke, ali je dodala da “normalnost neće izgledati kao što je to nekada bilo”.

Ministar zdravlja Salvador Ila kazao da vlada mora da prouči sve dostupne podatke sa “mnogo više preciznosti”.

- Moramo da napravimo razliku između pozitivnih slučajeva koji su otkriveni korišćenjem PCR testa, kao i onih koji su dijagnostifikovani brzim testom, kao i da proverimo da li su imali simptome korona virusa ili ne - kazao je on.

Premijer Španije Predro Sančes pre nedelju dana rekao je da su podaci u vezi sa koronavirusom ohrabrujući i istakao da je država blizu početka smirivanja epidemije.

- Požar počinje da se stavlja pod kontrolu. Rat protiv virusa završiće se potpunom pobedom - rekao je Sančes.

Da li će turisti zbog pandemije korona virusa uopšte moći na odmor ovog leta u Španiju?

Španija je pored Kine, Italije i Amerike jedna od najteže pogođenih zemalja korona virusom, a putnici su upozoreni da bi za letovanje u ovoj zemlji mogli da čekaju tek septembar, piše Sun. Španske ulice, barovi, kafići, restorani i prodavnice danas su prazne. Da su stvari uobičajne sve bi vrvelo od turista koji su već krenuli u prolećne obilaske gradova.

Fejsbuk grupe posvećene letovanjima u Španiji preplavilo je jedno pitanje turista, a to je: Kada ćemo moći da dođemo na letovanje ove godine? Mnogi lokalci uvereni su da posla neće biti kao po običaju čak do naredne godine, dok ne dođe do potpunog oporavka sveta od krize koju je izazvao korona virus.

Španski radnici s maskama se vraćaju u fabrike: Led probile teška i industrija građevine

Španski radnici su u ponedeljak na velikim saobraćajnim čvorištima dobijaju maske za lice nakon što je Vlada ublažila određene mere blokade tokom epidemije virusa korona, koja je u ovoj zemlji odnela blizu 17.000 života.

Na početku drugog meseca sa vanrednim merama, pojedine firme koje ne mogu da obavljaju poslove na daljinu, poput građevinskih i proizvodnih preduzeća, dobile su u ponedeljak dozvolu da od nastave rad.

Video: Lekari kao da idu u rat: Pretužni snimci intenzivne nege u Barseloni

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. april 2020 | 21:19

    Problem u svetu je sto pre uopste nije nista bilo normalno,to je prava defenicija

  • pero

    17. april 2020 | 21:50

    Opet mudrujes Darko.Zivot ide dalje.

  • J...

    17. april 2020 | 23:39

    Ond stize jesen i opet neki virus i...!bar oni imaju imunitet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA