≫ 

Naučnici ušli u trag porekla korona virusa: Nije došao sa pijace u Vuhanu, ni iz laboratorije

Virus je navodno počeo da se širi među ljudima negde između 13. septembra i 7. decembra

  • 58
Pijaca, laboratorija, slepi miš Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Novi korona virus koji danas hara čitavim svetom možda je prvi put prešao na ljude negde na jugu Kine, a ne u gradu Vuhanu koji se smatra izvorištem ove zaraze. To je pokazala nova studija koja se suprotsravlja naširoko prihvaćenim teorijama o poreklu pandemije.

Mapirajući "mrežu" genoma korona virusa i prateći mutacije tokom vremena, tim istraživača predvođenih genetičarem sa Univerziteta Kembridž utvrdio je da se prva infekcija virusa Covid-19 mogla dogoditi još u septembru, u regionu južno od Vuhana. U studiji se naglašava da je čovek mogao da nosi patogen mnogo pre nego što je mutirao u smrtnonosniji oblik.

- Virus je možda pre nekoliko meseci mutirao u konačni oblik, ali je ostao unutar slepog miša ili druge životinje, ili čak i čoveka nekoliko meseci, a da nije inficirao druge pojedince - rekao je genetičar Piter Forster za "Saut Čajna Morning Post".

Kako se navodi, virus je počeo da se širi među ljudima negde između 13. septembra i 7. decembra, stvarajući mrežu koja je predstavljena u studiji.

Iako se veruje da je virus prešao sa slepih miševa na drugu životinju, pangoline na primer, i onda na ljude, novi nalazi bi mogli da ponište prevladavajuće ideje. Prvobitne teorije su pokazale da se "skok" na ljude dogodio na mokroj pijaci u Vuhanu, ali nova studija je to dovela u pitanje, sugerišući da Covid-19 potiče južno od kineskog grada.

- Ako moram da dam odgovor, pre bih rekao da je virus počeo da se širi sa juga Kine, a ne iz Vuhana - naveo je Forster.

Ipak, sve bi moralo da se proveri dodatnim analizama slepih miševa ili drugih potencijalnih životinja domaćina, kao i uzorcima tkiva prvih pacijenata, dodao je on, prenosi RT.

korona virus, mikroskop, virus Foto: Pixabay.com

- Ali je ovo je najbolja pretpostavka koju možemo da napravimo u ovom trenutku, čekajući dodatnu analizu daljih uzoraka pacijenata iz bolnica - naveo je on u odvojenom intervjuu za Njuzvik.

Kako kruže pitanja oko porekla pandemije, brojne kontroverze su nedavno stekle na značaju, a nekoliko vodećih američkih medija se ove nedelje bavilo i temom da je virus možda pobegao iz laboratorije za virologiju maksimalne sigurnosti u Vuhanu. Iako predsednik SAD nije zvanično usvojio tu tvrdnju, rekao je da Bela kuća razmišlja o toj ideji, dok istovremeno optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

Tramp je u više navrata optuživao Kinu za "zataškavanje" u ranim fazama izbijanja epidemije, insistirajući na tome da je čak i SZO pomogla kineskim zvaničnicima da prikriju informacije.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Vuhan je od danas slobodan grad: Kovid-19 je pobeđen, ukinuto vanredno stanje

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roko

    18. april 2020 | 20:57

    Naterati Kineze da plate odštetu celom svetu jer su krili informacije. Povući fabrike iz Kine i udariti im sankcije.

  • Baćko

    18. april 2020 | 22:47

    Gluposti koje potiču od ograničenih ili pomračenih umova je da je virus napravila Amerika. A Amerika evo najviše stradala od ovoga virusa. Više je Amerikanaca pobio ovaj virus nego što ih je stradalo u ratovima. A Kina se već susretala sa korona virusima u koje spada i SARS. I u Vuhanu je baš bila najveća istraživačka laboratorija za korona viruse. Kinu treba pritegnuti da otkrije šta su eksperimentisali sa covidom-19.

  • Birba

    18. april 2020 | 22:28

    Umorni smo vise od toga! Nije ovako nego onako...nije ovo nego ono...! Nadamo se da ce sto pre da se zavrsi, i vratimo se normalnom zivotu!! 🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA