≫ 

Pogranični grad koji je novo žarište korona virusa u Kini: Zbog njega su odnosi sa Rusijom na testu

Povratak kineskih državljana iz Moskve pretvorio je ovaj uspavani grad, sa populacijom od oko 70.000 ljudi, u novo kinesko zarište epidemije virusa Covid-19.

  • 0
Bolnica, Kina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Čim je Džie Žongfeng saznala da njena cimerka koja se nedavno vratila u Kinu ima korona virus, rezervisala je let od Moskve do Vladivostoka i platila dodatnik 300 junana (oko 42 dolara) za autobus do kineskog grada Suifenhe na granici.

Odevena u kompletno zaštitno odelo, sa maskom i rukavicama Džie nije jela ili pila više od 20 sati tokom putovanja u strahu od infekcije.

- Nakon što je potvrđeno da je moja cimerka zaražena, uplašila sam se veoma. Odlučila sam da se vratim u Kinu... Osećala sam se bezbedno tek kad sam prešla granicu - navela je ova 54-godišnjakinja koja prodaje cipele više od 15 godina u jednom marketu na istoku Moskve.

Džie je želela da se vrati kući jer u slučaju da je zaražena, smatra da bi u Kini dobila bolji tretman jer ne bi imala problem sa komunikacijom sa lekarima.

Ona je bila među 2.000 kineskih državljana koji su prešli granicu i stigli u ovaj pogranični grad pre 7. aprila kada je prelaz zatvoren.

Povraćaj kineskih državljana iz Moskve pretvorio je ovaj uspavani grad, sa populacijom od oko 70.000 ljudi, u novo kinesko zarište epidemije virusa Covid-19.

Prema saopštenju kineskog konzula u Vladivostoku, ukupno 346 državljana Kine koji su se vraćali preko Suifenha zaraženo je korona virusom. Ukupan broj aktivnih slučajeva u toj zemlji trenutno je 1.058.

Kao odgovor na to, lokalni zvaničnici naredili su blokadu ovog grada, uvodeći meru da samo jedan član domaćinstva može da izađe po osnovne namirnice, jednom na svaka tri dana.

Nakon što je Džie stigla u Suifenhe testirana je na korona virus. Sledećeg jutra stigli su rezultati i ona je bila negativna, ali je poslata u hotel posebno preuređen za ove situacije u Mudandžijang, oko 140 kilometara zapadno, u obaveznu izolaciju na 14 dana.

- Nije mi dozvoljeno da napustim svoju hotelsku sobu. Dozvoljeno mi je da otvorim vrata jedino kada mi donesu hranu - rekla je ona.

U trenutku kada je Džie prešla granicu pre nego što je zatvorena, najmanje 330 kineskih državljana je ostalo n drugoj strani, piše Gardijan.

Bolnica, Kina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nezgodno žarište

Kina i Rusija su pohvalile svoje "strateško partnerstvo" usred sve većih tenzija sa Zapadom, ali egzodus kineskih državljana zategnuo je odnose duž granice.

Ranije ovog meseca, zvaničnici Primorskog kraja, regiona koji se graniči sa Kinom, naveli su da planiraju da pošalju 330 kineskih državljana nazad u Kinu. Međutim, nakon što je kineski konzul u Vladivostoku objavio saopštenje rekavši da je to netačno i da će granica da ostane zatvorena, sa sajta Primorskog kraja je uklonjena objava. Ipak, lokalni guverer je pozvao da se zaustave Kinezi koji putuju iz Moskve u Vladivostok.

- Zatvaranje granica izneđu dve zemlje prikazao je čudnu situaciju sa kojom se Kina suočava sa saveznikom kakav je Rusija. Odluka da zatvori granicu došla je od tvrdnje Pekinga da je Rusija postala izvorište broj jedan uvezenih slučajeva korona virusa - naveo je Vu Kang, nezavisni naučnik.

Kremlj je u četvrtak naveo da je tokom telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio efikasne akcije Kineza zbog kojih se stabilizovala epidemiološka situacija u zemlji.

Stručnjaci kažu da Peking verovatno ne želi da naglasi da sve veći broj slučajeva dolazi od jednog od nabližih partnera i obe strane su spremne da umanje nelagodu koja vlada na granici.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA