≫ 

Kontroverzna švedska taktika u borbi sa korona virusom je ipak uspela?

Švedska je prijavila 1.540 smrtnih slučajeva, što je više nego u ostatku Skandinavije, ali mnogo manje nego u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji

  • 55
Švedska, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Neobičan pristup kojim je Švedska krenula u borbu protiv korona virusa počeo je da daje rezultate, naveo je Anders Tegnel, jedan od vodećih tamošnjih epidemiologa.

Jedan od tvoraca švedskih relativno labavih mera na virus Kovid-19 je rekao da poslednji podaci o stopi novoobolelih i smrtnih slučajeva govori o tome da se situacija stabilizuje.

- Na nekoj smo visoravni - rekao je on za agenciju TT.

U Švedskoj su otvorene škole, teretane, kafići, barovi i restorani, a švedska vlada je pozvala građane da se ponašaju odogvorno i da prate upustva koja se tiču socijalnog distanciranja.

Širenje korona virusa širom sveta je dovelo do različitih odgovora u zemljama, pa čak i unutar same države. Nije poznato koja će se na kraju strategija pokazati kao najefikacija, a čak i eksperti u Švedskoj upozoravaju da je još rano za zaključak, prenosi Blumberg.

Ipak, gledajući na ekonomsku štetu koju je prouzorkovala blokada može se reći da je švedski pristup i te kako interesantan za ostatak sveta.

Deo toga leži u činjenici da Švedska ima pristup jednom od najboljih zdravstvenih sistema. Švedska nije imala problem sa nedostatkom opreme i kapaciteta u bolnicama.

Švedska je prijavila 1.540 smrtnih slučajeva, što je više nego u ostatku Skandinavije, ali mnogo manje nego u Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Tegnel nije jedini švedski stručnjak koji tvrdi da je država "prošla najgore".

Švedska, naime, nekako uspeva da izravna krivu epidemije, iako su stvari pre samo dve nedelje bile prilično drugačije, ze je čak premijer Stefan Lofven preispitivao pristup.

Video: Bojan Đorđić: U Švedskoj nema policijskog časa, ali svi poštuju samoizolaciju

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Свети Ђорђе

    19. april 2020 | 21:49

    Мислим да је глупо и сулудо поредити Србију и Шведску...из 1001 разлога...

  • neww

    19. april 2020 | 21:35

    1500 mrtvih je uspeh.....zanimljivo

  • Goga Stocholm(Hudinge)

    19. april 2020 | 21:25

    Porodila sam se u Svedskoj,verujte da sam se pokajala sto nisam u Srbiji.Bolnice su im mnogo bolje,bolje su opremljene al' dzabe,nasi doktori su mnogo bolji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA