≫ 

Americi se loše piše: Deca zaražena koronom srušiće zdravstveni sistem

Stopa smrtnosti je znatno manja kod dece nego što je to slučaj kod starijih, a ovo je stvorilo osećaj da COVID-19 nije toliko ozbiljan po dečju populaciju - kaže naučnica

  • 2
korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

Pedijatri u Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi da budu pretrpani sa decom inficiranom korona virusom, tvrdi nova studija.

Dok je rizik od smrti prouzrokovane korona virusom znatno manji kod dece nego što je to kod starijih, problem je broj mališana koji prete da preplave zdravstvene ustanove koje bi morale da budu spremne na to. Ukoliko ne budu spremne, studija kaže da postoji velika verovatnoća da bi zdravstveni sistem Amerike u tom slučaju bio potpuno srušen.

Naučnica Elizabeta Patak vodila je ovo istraživanje i upozorila nadležne da bi epidemija kod dece izazvala ozbiljne probleme po zdravstvo u SAD.

U najboljem slučaju, prema procenama studije, jedno na 200 dece je zaraženo korona virusom, a jedan slučaj na 991 zahtevao je hospitalizaciju. Međutim, ukoliko bi nastupio ekstremni scenario, prema njemu svako treće od petoro dece bi bilo zaraženo koronom, a prema procenama 118.887 mališana bili bi ozbiljno bolesni, prenosi "South China Morning Post".

- Stopa smrtnosti je znatno manja kod dece nego što je to slučaj kod starijih, a ovo je stvorilo osećaj da COVID-19 nije toliko ozbiljan po dečju populaciju. Međutim, u SAD postoji 74 miliona dece do 17 godina starosti, a procene broja zaražene dece uticali bi na to da bi pedijatri “bili pregaženi” - stoji u studiji.

Amerika ima velikih problema sa koronavirusom, a prema poslednjim podacima preko 764.000 ljudi je zaraženo, dok je zabeleženo skoro 21.000 mrtvih. Takođe, medicinski radnici imaju nedaće sa lošim testovima, kao i manjkom neophodne zaštitne opreme za borbu sa smrtnosnom bolešću.

Patak i njene kolege procenile su da je 176.190 dece inficirano korona virusom, na osnovu podatka po kojima je njih 74 do 6. aprila primljeno na pedijatrijsku intenzivnu negu.

Za svaki prijem na intenzivnu negu, procenjuje se da će još 11 odsto dece biti hospitalizovano zbog virusa, a naučnici tvrde da je još 2.381 dete sa korona virusom ostalo kod kuće.

Šta kažu podaci iz Kine

U izveštaju američkih naučnika navode se podaci iz Kine, po kojima novorođenčad imaju najveći rizik da razviju teži oblik COVID-19 koji bi mogao da bude fatalan po njih - što je slučaj kod 10,6 njih. Kod dece između jedne i pet godina starosti taj procenat iznosi 7,3 odsto, dok 4,2 odsto mladih između šest i 15 godina starosti imaju oblik bolesti koja može da izazove teško zdravstveno stanje.

Asimptomična deca velika opasnost

Američka studija takođe je uzela u obzir i decu koja još nisu manifestovala simptome, ili ona koja imaju blage simptome korona virusa.

Istraživači su predložili nadležnima da se ustanove pripreme za eventualnu eksploziju virusa među decom, kao i da se angažuju oko testiranja mališana kako bi se brže detektovali slučajevi infekcije. Na taj način, zaražena deca bi bila izolovana, te bi se širenje korona virusa značajno smanjilo.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: U Njujorku mesta za leševe ima samo u hladnjačama na ulici

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA