≫ 

Slavili Vaskrs na periferiji Trsta i popili kaznu: U ckrvu ušlo oko 30 ljudi, nije bilo Srba

Policija je, kako prenose mediji, dobila obaveštenje od građana koji su čuli glasove i liturgijsko pojanje iz crkve na periferiji Trsta

  • 0
LITURGIJA HRAM VASKRS Ilustracija, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Oko 30 osoba koje su proslavljale pravoslavni Vaskrs u nedelju u Trstu kazenjeno je jer su prekršili vladinu meru zabrane okupljanja zbog epidemije korona virusa, a kako je potvrđeno Tanjugu iz krugova parohije srpske pravoslavne crkve u Trstu, među njima nije bilo Srba vernika.

Neki mediji su objavili da je reč o vernicima Srbima čija je zajednica ovde najbrojna, a drugi da je reč o vernicima Rumunima koji borave u Trstu i koji koriste crkvu na periferiji grada.

Glavna pravoslavna crkva u Trstu "Sveti Spiridon", trenutno je zatvorena zbog epidemije korona virusa. Nalazi se u centru grada, i jedna je od najvecih hramova u gradu.

Policija je, kako prenose mediji, dobila obaveštenje od građana koji su čuli glasove i liturgijsko pojanje iz crkve na periferiji Trsta. Kada je došla na lice mesta, naišla je na zaključana crkvena vrata, a na kucanje niko nije odgovorio.

Pozvali su u pomoć i specijalnu policiju DIGOS, a kada je sveštenik otvorilo vrata, policija nije prekinula sluzbu, a kako se navodi svi prisutni su imali zaštitne maske na licu i rukavice.

Nakon zavrsene službe vernici, njih 28 i dva crkvena lica su na izlasku kažnjeni u skladu sa merama koje je o zabrani okupljanja u vreme epidemije korona virusa donela italijanska vlada.

Najblaža kazna za ovakav prekršaj je 280 evra ako se plati u roku od mesec dana, a 400 evra nakon tog roka.

Zajednica Srba u Trstu danas broji oko 4.000 ljudi. Najveći broj članova srpske zajednice su ekonomski migranti, koji po tradiciji dolaze uglavnom iz Negotinske Krajine. Veoma su cenjeni kao garđevinski radnici, zanatlije a žene uglavnom rade kao pomoć u kućama.

Srpska zajednica u Trstu je jedna od najstarijih i potiče jos iz 18. veka kada je austrougarski car Karlo VI, proglasio Trst bescarinskom zonom.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Najradosniji hrišćanski praznik provodi daleko od porodice zbog korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA