≫ 

Veruje se da je najgore prošlo: Koje zemlje su dostigle vrhunac u broju umrlih od korona virusa

Neke su bile među najteže pogođenim zemljama u svetu, ali čini se da je najgore prošlo

  • 0
Covid 12, korona virus, mapa sveta Ilustracija: Nikola Jovanović

Broj umrlih od korona virusa u nekim od najteže pogođenih zapadnih zemljama miruje, dok se čini da u nekim slučajevima i opada.

Ovaj trend otkriven je u analizi podataka koje je prikupio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i pokazuje brojke u nekoliko zemalja otkako su beležile više od 10 novih smrtnih slučajeva dnevno, prenosi Skaj njuz.

Važno je napomenuti da se metode izveštavanja razlikuju između zemalja, a mnoge ne odražavaju ukupan broj smrtnih slučajeva, zbog čega sa oprezom treba upoređivati zemlje.

Međutim, brojevi koji se zasnivaju na sedmodnevnom proseku, ipak otkrivaju zanimljive putanje.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Postoje znakovi da stopa smrtnosti u Velikoj Britaniji miruje, nakon što je zabeležen najmanji porast u gotovo dve nedelje. Britanija je jedna od pet zemalja koje su zabeležile više od 10.000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom. Zdravstvene vlasti kažu da je Velika Britanija još uvek na sredini izbijanja epidemije.

Italija

Italija počinje da vidi tračak nade, nakon što je bila prva evropska zemlja koju je pandemija teško pogodila. Dnevna stopa smrtnosti počela je da pada tokom poslednje dve nedelje i sada je na polovini onoga što je bila na vrhuncu krize u zemlji. Nalazi se na drugom mestu u svetu po broju umrlih sa više od 24.000 umrlih.

Italija, Bergamo, korona virus Foto: Tanjug/AP

Španija

Smrtni slučajevi povezani sa korona virusom takođe opadaju u Španiji. Zemlja je u ponedeljak prijavila 399 umrlih za jedan dan, što je 11 manje nego u nedelju. U zemlji je do sada umrlo više od 20.000 ljudi.

SAD

SAD su trenutno najteže pogođena zemlja na svetu, a broj umrlih nastavlja da raste i prošlog vikenda prešao je broj od 41.100. Rast je usporio u nekim delovima zemlje, uključujući i žarište, Njujork. Sve u svemu, nove dnevne smrti pale su na istu stopu kao pre 10 dana, što sugeriše da bi zemlja mogla da napreduje u ravnjanju krive.

Francuska

Francuska je prijavila svoj najniži dnevni broj smrtnih slučajeva tokom gotovo tri nedelje, zbog čega se pridružila evropskim zemljama u kojima se kriva poravnava. U zemlji je umrlo nešto više od 20.000 ljudi.

Mulhouse Miluz Francuska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nemačka

I Nemačka beleži sličan padajući trend. Broj umrlih za jedan dan opao je za više od 60 posto tokom vikenda, od 300 u petak na 104 u nedelju. Nemačka je u ponedeljak imala 4.642 smrtna slučaja.

Iran

Iran je bio zemlja koja je najteže pogođena na Bliskom istoku, ali stopa smrti neprestano je opadala u protekle dve nedelje. U ponedeljak ujutro broj umrlih bio je 5.209 - sa 91 smrtnim slučajem u poslednja 24 sata - što ukazuje da kriva nastavlja da opada.

Brazil

Čini se da Brazil još uvek nije dostigao vrhunac i ima više slučajeva i smrti nego bilo koja druga zemlja u Latinskoj Americi. U nedelju je broj umrlih iznosio 2-462.

Turska

Turska je prvi slučaj korona virusa prijavila 10. marta, a uskoro je broj obolelih i umrlih drastično porastao. Međutim, rast novih smrti usporio je u poslednje dve nedelje na oko 120 dnevno. Turska je prijavila više od 2.000 umrlih od početka pandemije.

Turska, koronavirus, korona virus, Ankara Foto: Tanjug/AP

Irska

Nova dnevna stopa smrtnosti u Irskoj znatno je usporila od početka aprila, iako se od tada vide skokovi. Do sada je u zemlji umrlo 687 ljudi.

Švajcarska

Švajcarska je među zemljama koje su najteže pogođene u Evropi, sa više od 1.400 umrlih. Kantoni Tićino, Vo, Ženeva i Vale su najteže pogođeni. Ipak, dnevni broj umrlih počeo je da opada.

Indija

Slučajevi i smrtni slučajevi u Indiji i dalje se povećavaju - a zdravstvene vlasti očekuju da neće dostići svoj vrhunac do maja. Nova dnevna stopa smrti u Indiji blago je pala pre nekoliko dana, ali je ponovo porasla, sa 40 smrtnih slučajeva prijavljenih u poslednja 24 sata - ukupan broj umrlih iznosi 592.

Indija koronavirus blokada Foto: Tanjug/AP

Rusija

Čini se da ni Rusija nije dostigla svoj vrhunac, što je u ponedeljak rekao i predsednik Vladimir Putin. Broj umrlih iznosi 405, dok je broj obolelih porastao je na više od 47.000.

Kina

Centralni kineski grad Vuhan, epicentar izbijanja korona virusa, prošle nedelje je povećao broj umrlih za 50 posto, dodajući još 1.290 smrti od korona virusa, što je dovelo do sumnje u tačnost podataka koje daje grad.

Kina je zabeležila nekoliko dana bez smrtnih slučajeva od Covid-19, više od nedelju dana jednocifren broj umrlijh, posle nekoliko nedelja oštrog porasta.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Tuga, jad, nemoć: Novi, pretužni snimci iz bolnice u Italiji

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA