Dečak imao i koronu, grip i prehladu, a nikoga nije zarazio: Bio u kontaktu sa čak 170 ljudi

Dečak je imao tek blage simptome pre nego što je testom otkriveno da ima korona virus u toliko malim količinama da je infekcija jedva detektovana

  • 6
korona virus, koronavirus, Francuska Foto: Tanjug/AP

Devetogodišnji dečak u Francuskoj sa korona virusom nije zarazio 172 osobe sa kojima je bio u kontaktu, navodi studija koja smatra da najmlađi nisu veliki prenosnici ove smrtonosne infekcije.

Mališan je bio jedan od slučajeva koji su povezani sa Stivom Volšom, koji je prvi Britanac zaražen korona virusom u januaru dok je prisustvovao poslovnoj konferenciji u Singapuru.

Volš nije ni znao da je inficiran, a zarazio je još 10 državljana Velike Britanije i petočlanu porodicu koju je sreo na zimovanju u mestu Kontamin Monžoa, a zatim se vratio u London.

Većina gostiju zaraženo je korona virusom, ali je istraga Zavoda za javno zdravlje u Francuskoj otkrilo da devetogodišnji dečak nije zarazio 172 osobe sa kojima je bio u kontaktu a iz predostrožnosti su stavljene u izolaciju, prenosi "Gardijen".

Istraživanje je pokazalo da je mališan bio zaražen sa virusom Sars-Cov-2, koji izaziva COVID-19, ali je imao i grip i običnu prehladu. Iako su njegovi rođaci bili zaraženi posle, nijedan od njih nije razvio korona virus.

- Jedno dete, inficirano sa ostalim respiratornim virusima, pohađalo je tri škole dok je pokazivalo simptome, ali nije prenelo virus, što ukazuje da se virus drugačije širi među decom - kazao je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kostas Danis za novinsku agenciju AFP.

Dečak je imao tek blage simptome pre nego što je testom otkriveno da ima korona virus u toliko malim količinama da je infekcija jedva detektovana. Mala količina virusa u dečaku verovatno je razlog što nije inficirao druge ljude sa kojima je bio u kontaktu.

Deca obično imaju blage simptome, ali zašto?

Istraživači smatraju da deca uglavnom imaju blage simptome, te iz tog razloga su manji prenosioci virusa nego što to čine inficirane odrasle osobe. I dalje nije poznato zašto virus kod dece ne izaziva teži oblik bolesti COVID-19, ali mnogi naučnici smatraju da je njihov imuni sistem nekako u mogućnosti da znatno brže ubije koronavirus nego što je to slučaj kod odraslih.

Ovaj izveštaj se pojavio pošto je objavljeno istraživanje koledža u Londonu, koje tvrdi da je zatvaranje škola u maloj meri uticalo na širenje virusa. Više zemalja u svetu zatvorile su škole tokom epidemije korona virusa, kako bi se sprečila veća okupljanja i na taj način sprečilo dalje širenje zaraze.

Francuska, koronavirus, doktori, spašavanje, pacijent, bolesnik Foto: Tanjug/AP

Uloga dece u širenju dece i dalje ostaje jedna od misterija pandemije, te je i dalje velika nepoznanica koliko ona mogu da šire korona virus. Iako je mali broj dece razvilo težak oblik bolesti COVID-19 naspram odraslih, neka su ipak završila sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. U pojedinim slučajevima, neki od mališana su izgubili život zbog infekcije.

- Bolje razumevanje ko je odgovoran za širenje virusa i u kom periodu se bolest razvija su bitni delovi ove slagalice, ali i dalje nemamo pravu sliku - kazao je virolog sa Univerziteta Notingem, profesor Džonatan Bel.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Pretrpane bolnice u Francuskoj i snimci koji lede krv u žilama

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kuvar

    21. april 2020 | 21:24

    I moj rodjak je imao simptome kovida celoga februara tacno 30 dana je bio bolestsn tek sno sada ukapirsli da je imao korona i nikoga oko sebe nije zarazio, bas cudno

  • Gasa

    21. april 2020 | 22:20

    Ko moze da negira da nije korone bilo u decembru na ovim prostorima, kad su ljud kasljali imali temperaturu, po 10 dana i vise, i jake upale pluca od kojih su umirali??

  • Bijeljina

    21. april 2020 | 23:52

    A kad je doktor Nestorović rekao da djeca nisu prenosioci, vi ste osudjivali, smijali se!!! Šta kazete na ovo sada?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA