≫ 

“Ni dileri ne mogu da se kriju od korone”: Pandemija virusa naterala narkobosove da promene taktiku

Meksički i kolumbijski karteli i dalje sprovode trgovinu, o čemu svedoče nedavne zaplene droge, ali im mere protiv korona virusa ometaju "poslovanje"

  • 0
Trgovina droge, droga, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Korona virus napravio je problem i švercerima droge, parališući ekonomije, zatvarajući granice i prekidajući lance snabdevanja iz Kine odakle su se trgovci oslanjali na hemikalije kojima bi pravili profitabilne droge kao što su metamfetamin i fentanil.

Jedno od mesta koje je isključeno iz nabavke hemikalija je kineski Vuhan, epicentar pandemije.

U razgovoru za agenciju AP službenici za sprovođenje zakona i stručnjaci za trgovinu drogama kazali su da meksički i kolumbijski karteli i dalje sprovode trgovinu, o čemu svedoče nedavne zaplene droge, ali i da im mere preduzete zbog širenja korona virusa koje su gradove pretvorile u "gradove duhova" ometaju sve od proizvodnje preko transporta do prodaje.

Sve te mere otežale su i šverc droge duž granice između SAD i Meksika duge oko 2.000 kilometara. Kafići, noćni klubovi i moteli širom SAD koji su obično plodno tržište za narkotike su zatvoreni. A cene narkotika zbog svih problema u distribuciji su porasle.

- Suočavaju se sa problemom ponude i potražnjom. Jednom kada stavite drogu na tržište, kome ćete da je prodate? - rekao je Alehandro Hope, bezbednosni analitičar i bivši zvaničnik meksičke obaveštajne agencije CISEN.

Skoro svaka prodaja droge je pogođena, sa poremećajem u lancu snabdevanja i na veleprodajnom i na maloprodajnom nivou. Trgovci skladište narkotike duž granice, a američka Uprava za suzbijanje droga izveštava o smanjenju pranja novca i online prodaje droga na takozvanom dark web-u, piše AP a prenose "Vijesti".

- Kumovi kartela se svađaju - rekao je Fil Džordan, bivši direktor obaveštajnog centra El Paso DEA.

Cene kokaina su u nekim gradovima porasle i za više od 20 odsto. Heroin je sada teže pronaći u Denveru i Čikagu, dok zalihe fentanila padaju u Hjustonu i Filadelfiji.

Tunel, krijumcarenje droge Meksiko SAD Amerika granica Tunel u Tihuani koji je korišćen za šverc droge, Foto: Tanjug/AP

U Los Anđelesu se cena metamfetamina u poslednjim nedjeljama više nego udvostručila, na 1.800 dolara po funti (jedna funta jednako je oko 450 grama).

- Imate nestašice, ali i neke pohlepne gadove koji vide priliku da zarade više novca. Loši momci često koriste situacije koje utiču na nacionalnu savest da bi povećali cene - rekao je Džek Rili, bivši zamenik administratora DEA.

Nestašica hemikalija iz Kine

Sintetičke droge poput metamfetamina i fentanila bile su među najugroženijima, velikim delom jer se oslanjaju na hemikalije koje meksički karteli uvoze iz Kine, pripremaju ih, a zatim distribuiraju širom SAD.

- Ako je poremećaj na tržištu droga tako značajan, moramo da nastavimo da radimo sa našim globalnim partnerima kako bismo osigurali da, nakon što izađemo iz pandemije, te hemikalije ne budu dostupne organizacijama koje se bave trgovinom drogom - rekao je za AP čelnik DEA Utam Dilon.

Narko karteli se sve više udaljavaju od droga za koje je potrebna biljka i sezonski uzgoj, poput heroina i marihuane, u korist sintetičkih opioida poput fentanila, koji se može kuvati 24 sata dnevno tokom cele godine, i do 50 puta su moćniji od heroina i mnogo je profitabilniji.

Tunel, krijumcarenje droge Meksiko SAD Amerika granica Zaplenjena droga u Tihuani, Foto: Tanjug/AP

Iako su neke tajne laboratorije koje prave fentanil sporadično isplivale u Meksiku, karteli se i dalje uveliko oslanjaju na kineske kompanije kako bi nabavile tu supstancu.

Ogromne količine ovih komponenti za naručivanje putem pošte mogu se pratiti do jedne kompanije koja je subvencionisana od države u Vuhanu i koja se ugasila nakon izbijanja epidemije početkom ove godine, rekla je Luis Šeli, direktorka centra za terorizam, transnacionalnog centra za kriminal i korupciju na Univerzitetu Džordž Meson, koja prati kineske veb stranice koje prodaju fentanil.

- Uvođenje karantina u Vuhanu i sav tamošnji haos definitivno su uticali na trgovinu fentanilom, posebno između Kine i Meksika - rekao je Ben Vesthof, autor knjige "Fentanil, Inc."

- Glavni razlog zašto je Kina glavni dobavljač je taj što je Kina dobavljač svega i to radi tako jeftino - rekao je Vesthof.

Narkodileri menjaju taktiku

I zbog toga karteli nisu imali razlog da prave svoje laboratorije. Ali troškovi su u porastu i, kao u mnogim legalnim industrijama, korona virus je doneo promene.

- Oglašene cene širom Kine za prekurzore fentanila, metamfetamina i sredstava za rezanje porasle su između 25 i 400 odsto od kraja februara - rekao je Logan Paul, analitičar iz Centra za napredne studije odbrane, neprofitne istraživačke kompanije sa sedištem u Vašingtonu.

Pa čak i dok se biljke za prekurzore droga u Kini polako otvaraju posle najgore krize, neki karteli preduzimaju korake da smanje oslanjanje na inostrane dobavljače angažujući naučnika da prave njihove prekurzore hemikalija.

- Zbog korona virusa oni to počinju da rade kod kuće - dodao je Vesthof.

Tunel, krijumcarenje droge Meksiko SAD Amerika granica Foto: Tanjug/AP

Neke kineske kompanije koje su nekada potiskivale prekurzore sada oglašavaju lekove poput Hidroksihlorohin, koji je predsednik SAD Donald Tramp označio kao potencijalni lek za tretman na COVID-19.

- U međuvremenu, zategnuta situacija na američko-meksičkoj granici liči na zaustavljeni šahovski meč u kojem niko, posebno trgovci drogama, ne žele da naprave pogrešan potez - rekao je Kil Vilijamson, specijalni agent zadužen za odred DEA u El Pasu.

- Trenutno su u pauzi. Ne žele da se naljute i preuzmu puno rizika - rekao je Vilijamson.

Neki meksički narko karteli čak i zadržavaju postojeće zalihe metamfetamina kako bi manipulisali tržištem, priznajući da "ne treba trošiti robu u doba krize, rekao je Džozef Braun, američki advokat u Istočnom okrugu Teksasa.

- Neki karteli su direktno naložili članovima njihove organizacije da svako ko bude uhvaćen u prodaji metamfetamina za to vreme bude ubijen - dodao je on.

Droga i dalje stiže u SAD

Ipak, narkotici i dalje ulaze na tržište SAD, o čemu svedoči zaplena gotovo 30 miliona dolara ulične droge u novom tunelu za šverc koji je spojen sa skladištem u Tihuani.

Tramp je ranije ovog meseca najavio da se brodovi mornarice premeštaju prema Venecueli kao deo pokušaja da se ojačaju operacije protiv droge na Karibima posle američke optužnice protiv predsednika te zemlje Nikolasa Madura.

Pandemija je, međutim, "paralisala" i odeljenja koja se bave sprovođenjem zakona jer su sada i istražitelji narkotika kao na primer u okrugu Los Angelesu stavljena u patrole, što potencijalno može ugroziti dugoročne istrage.

Kapetan Kris Sandoval, koji nadgleda specijalne istrage kancelarije šerifa okruga Haris sa sedištem u Hjustonu kazao je da među njegovim detektivama postoji nova izreka.

- Od korovirusa se ne mogu sakriti ni narko dileri - kazao je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: U termoelektrani Nikola Tesla uništeno 880 kg droge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA