≫ 

Slepi miševi i dalje na meniju: Širom Azije i dalje rade pijace za životinje

Pored svinjenite prodaju i meso slepog miša

  • 11
Vuhan, riblja pijaca Foto: Telegraf

Iako se veruje da se korona virus prvo pojavio na otvorenoj pijaci u Vuhanu gde se prodaju i divlje životinje, širom Azije takvi marketi i dalje rade uprkos apelima da se zatvore.

Na turističkom ostrvu u Indoneziji 7. aprila primećeno je da prodavci na improvizovanim tezgama u Indoneziji prodaju pored sveže isečenog svinjskog mesa imali i mrtve slepe miševe, prenosi britanski Independent.

Nekoliko hiljada kilometara dalje u provinciji Guangži na jugozapadu Kine na pijaci su na prodaju nuđene mačke u prenatrpanim, prljavim kavezima, dok je na pijaci u Guangdongu prodavac narodnih lekova prodavao lekove napravljene od slepog miša i škorpiona za lečenje bolesti u rasponu od bol u ramenima, preko reume, do uboda komarca.

Britanski list piše da delovima Kine i jugoistočne Azije otvorene pijace nesmetano nastavljaju sa radom, dok ekolozi upozoravaju na neraskidivu vezu između klimatskih promena, gubitka biološke raznolikosti i zoonotskih bolesti, poput korona virusa, strahujući da to neće biti poslednja pandemija koja će pogoditi svet.

Iako takve pijace ne rade ili su očišćene u velikim gradovima, u malim gradovima nesmetano rade.

Ekolog i viši saradnik za studije Ekosistema na Keri univerzitetu Ričard Ostfeld kaže da je rizik od transmisije virusa sa životinja na ljude povezana sa izlučevinama zaraženih divljih životinja.

- Do transmisije može verovatno doći ubijanjem i seciranjem životinja. Konzumiranje ternmički obrađene hrane ne predstavlja rizik. Veliki rizik po zdravlje predstavlja smeštanje različitih vrsta životinja u prostorije i držanje u nehigijenskim uslovima u kojima životinje iz sebe izbacuju patogene koji se lako prenose na druge životinje i ljude - rekao je on.

Grupa kineskih naučnika, među kojima su istraživači sa državne Laboratorije za veterinarsku biotehnologiju i nacionalnog instituta za kontrolu i prevenciju viralnih bolesti otkrila je da se virus slabo razmnožavao kod pasa, svinja, kokoški i patki, ali da su tvorovi i mačke dobile infekciju.

Stručnjaci upozoravaju da je na mnogim pijacama stanje isto kao i pre epidemije, iako su bile nedeljama zatvorene, kao i da na njima za sada nema divljih životinja na prodaju, mada se očekuje da se i to promeni zbog velikog profita koje one donose, piše britanski list.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Najnovije vesti iz sveta pratite u specijalnom blogu Telegraf.rs

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💯jko vić®

    22. april 2020 | 14:48

    To ti je sudbina svih mnogoljudnih zemalja. Sa jedne strane tehnološka ekspanzija a na drugoj strani srednji vek. U Indiji je još gora situacija.

  • Rale

    22. april 2020 | 14:57

    Sav jad potiče odatle. Crna smrt u 14. veku odnela hiljade života u Evropi. Naravno, početak je bio u Kini, dok se nije raširilo Evropom, preko luke u Veneciji.

  • Betmenova lepsa polovina

    22. april 2020 | 14:17

    Ma Kineze da ne vidim posle ovoga... to zelim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA