≫ 

Evropa se zagreva brže od ostatka sveta: Prošla godina je bila najtoplija ikad

Iako je globalno gledajući prošla godina bila druga najtoplija u istoriji, u Evropi je zbog brojnih toplotnih talasa bila najtoplija u istoriji

  • 0
Evropa, vreme Foto: Profimedia/Alamy

Evropa se zagreva brže od globalnog proseka, pokazuju najnoviji podaci koji otkrivaju i da je prošla godina na ovom kontinentu bila najtoplija u istoriji merenja.

Iako je globalno gledajući prošla godina bila druga najtoplija u istoriji, u Evropi je zbog brojnih toplotnih talasa bila najtoplija u istoriji.

U poslednjih pet godina globalne temperature su u proseku bile biše za jedan stepen Celzijusov u odnosu na kraj 19. vek, navodi BBC.

U Evropi su temperature u istom periodu bile više za skoro 2 stepena.

Svetska meteorološka organizacija je objavila kako se 11 od 12 najtoplijih godina u Evropi dogodilo od 2000. godine do danas.

- Evropa se zagreva brže od globalnog proseka. Ovo se događa iz dva razloga. Prvo, kopno se generalno zagreva brže od okeana. Drugo, redukcije pojedinih oblika zagađenja vazduha dovele su do zagrevanja u Evropi, pogotovo leti - rekao je profesor Rouan Saton, direktor Britanskog Nacionalnog centra za atmosfersku nauku, prenosi Index.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA