Na meti SZO, Bil Gejts: Objavljeno 25.000 email adresa i lozinki, utvrđuje se verodostojnost

Autralijski stručnjak za kibernetičku bezbednost Robert Poter rekao je da je mogao da utvrdi da adrese i lozinke SZO jesu prave

  • 1
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Nepoznate osobe objavile su skoro 25.000 e-mail adresa i lozinki koje navodno pripadaju Nacionalnom institutu za zdravlje, Svetskoj zdravstvenoj organizaciiji, Fondaciji Gejts i drugim organizacijama koje rade na suzbijanju pandemije korona virusa, objavila je grupa SITE koja prati online ekstremističke i terorističke grupe.

SITE nije bio u mogućnosti da potvrdi da li su mejlovi i lozinke verodostojne, ali da su informacije objavljene u nedelju i ponedeljak i da su odmah korišćene za pokušaj hakovanja i uznemiravanja od strane kranje desnih ekstremista.

Autralijski stručnjak za kibernetičku bezbednost Robert Poter rekao je da je mogao da utvrdi da adrese i lozinke SZO jesu prave, prenosi "Vašington post".

Liste, čije je poreklo nejasno, prvo su, kako se čini, postavljene na 4chan-u, platformi ozloglašenoj zbog mržnje i ekstremnih političkih komentara, a kasnije i Pastebinz, za čuvanje teksta, onda i na Tviteru, kao i kranje desničarskim kanalima.

SITE za ovo optužuje neonaciste i bele suprematiste koji mesecima dele teorije zavere o korona virusu.

Najviše adresa i lozinki u vezi je sa Nacionalnim zdravstvenim institutomm čal oko 9.000.

Iz zvaničnih institucija nema komentara, dok su u Fondaciji rekli da trenutno nemaju naznake o zloupotrebi, ali da prate situaciju. Ukoliko se ispostavi da su mejlovi tačni, porazno je to što je većina šifri zapravo bila prilično laka za hakovanje. Jedna od pretpostvki je da je lista kupljena na internetu, ali sve je još nepoznato.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iki

    23. april 2020 | 09:26

    Bili, bili provaljen si. Polako Ali sigurno tone ti brod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA