"Ovo je trka na duge staze, ne želimo da ostanemo bez vazduha": Merkel o epidemiji korona virusa

Merkelova je istakla da vakcina protiv korone bi trebalo da bude dostupna celom svetu

  • 3
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Kancelarka Nemačke Angela Merkel govorila je danas o borbi protiv korona virusom pred Bundestagom.

Kako je napomenula, Merkel smatra kako bi vakcina trebalo da bude dostupna celom svetu.

- U ovoj situaciji borbe protiv koronavirusa uverena sam da moramo sada da pokažemo veliku disciplinu kako bismo kasnije mogli što uspešnije da pokrenemo državu i održimo prihvatljivu zdravstvenu situaciju. Mere ograničenja na početku pandemije značile su i znače mogućnost da širenje virusa stavimo pod kontrolu i time sam se vodila u odlučivanju - kazala je Merkelova.

- Naš federalni poredak je snažan, to mora da se naglasi. No, ne smemo da se prepustimo lažnoj nadi i da protraćimo ono što smo do sada postigli. Budimo mudri i oprezni u sledećoj fazi pandemije. Ovo je trka na duge staze i moramo da pazimo da ne ostanemo bez daha - kazala je Merkel.

Nemačka kancelarka kaže da ta zemlja ne može da uspeti ako ne uspe Evropa, prenosi "Index".

- Za otvaranje društva u ovoj situaciji potrebno je i snage i mašte da se uvedu novi načini ponašanja. U ovom trenutku ne možemo da kažemo kako će se oporavljati naša država koja je ugrožena sve dok traje pandemija. Stoga je bilo važno da se podrže naša zemlja i naši radnici. Ali, sve naše mere na nacionalnom nivou neće uroditi plodom ako ne dođe do oporavka na evropskom nivou. Nemačka ne može da uspe ako Evropa ne uspe - kazala je ona.

- Želimo da financijska pomoć Evropske unije malim i srednjim poduzećima bude spremna do 1. juna za podelu. Danas ćemo na Savetu evrope raspravljati kako Evropa može brzo da reaguje i pomogne evropskih državama. Evropski program investicija u sledeće dve godine bi mogao opet da pokrenuti državu. Takav program treba da bude u skladu sa zajedničkim evropskim budžetom. Moramo da se zapitamo koje strateške sposobnosti u budućnosti treba da imati EU, dodala je ona.

Merkelova je istakla da “Evropa nije Evropa ako jedni drugima ne želimo da pomognemo u teškim vremenima pod pretnjom duga”.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Angela Merkel objašnjava širenje virusa u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    23. april 2020 | 11:30

    Eto dokle ste dosli da vam dnevno u proseku umre oko sto ljudi a jos maske i rukavice ne nosite korona vam je postala kao zabava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA