≫ 

Spisak jedinih mesta na svetu u kojima još nema korona virusa: Možda samo dobro lažu

Neke zemlje koje se nalaze na listi uzimaju se sa rezervom, kao što su Severna Koreja i Turkmenistan

  • 1
Covid 12, korona virus, mapa sveta Ilustracija: Nikola Jovanović

Dok samo nekoliko država i dalje dozvoljava ulazak strancima, a velika većina svetskog stanovništva živi u nekom obliku blokade i karantina, čini se kao da se korona virus proširio u svaki kutak planete. Međutim, postoji zapravo 15 zemalja članica UN i gomila drugih udaljenih naseljenih teritorija koje još uvek nisu prijavile prvi slučaj nove bolesti.

Prisustvo nekih zemalja na ovoj listi, koja je sastavljena 19. aprila, kao što su zatvorena Severna Koreja i Turkmenistan, koji se graniči sa Iranom, veoma je sumnjivo, prenosi britanski Telegraf. One, kao i druge zemlje, verovatno imaju neprijavljene slučajeve koronavirusa.

Međutim, prema zvaničnoj statistici, ovo su poslednja mesta na svetu bez Covid-19. Na listi se nalazi 15 država i 11 stalno naseljenih teritorija.

Zemlje koje nemaju prijavljene slučajeve korona virusa su Komori, Kiribati, Lesoto, Maršalska ostrva, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Samoa, Solomonova Ostrva, Tadžikistan, Tonga, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu i Severna Koreja.

Palau Na Palau još nema nijednog slučaja nove bolesti Foto: Pixabay

Pored ovih zemalja, korona virus nije došao ni do ovih 11 naseljenih teritorija: Ostrva Pitkern, Sveta Jelena, Asension i Tristan da Kunja, Američka Samoa, Valis i Futuna, Svalbard, Božićno Ostrvo, Ostrvo Norfok, Kokosova Ostrva, Nijue, Tokelau i Kukova ostrva.

Udaljena lokacija može da bude jedan od razloga zašto još nema virusa u nekim mestima, kao što su Komori, ostrvska država kraj istočne obale Afrike i Tuvalu u Tihom okeanu.

Drugi su preduzeli brze i drastične mere kako bi zaustavili potencijalno širenje virusa.

Tonga, na primer, zatvorila je svoje granice za sve međunarodne dolaske, proglasila vanredno stanje i uvela strogi noćni policijski čas.

Međutim, podaci koje su iznele druge zemlje trebalo bi da se uzmu sa dozom rezerve, s obzirom na blizinu pogođenih zemalja.

Severna Koreja, na primer, nastavlja da insistira na tome da virusa nema kod njih, uprkos tome što je više od 10.000 slučajeva potvrđeno u Južnoj Koreji.

Severna Koreja Kim Džong Un koronavirus Svet ne veruje baš da Severna Koreja nema nijedan slučaj virusa Foto: Tanjug/AP

Turkmenistan, koji deli granicu sa četiri zemlje, uključujući Iran, takođe tvrdi da nije zabeležio nijedan slučaj među populacijom od 5,8 miliona ljudi.

Slično je i sa Tadžikistanom, koji ima 9,1 milion stanovnika i deli granicu sa Kinom. Predsednik zemlje tvrdi da nemaju nijedan slučaj.

U Africi je Lesoto jedna od samo dve zemlje bez slučajeva - Komori su druga, ali njegova granica sa Južnom Afrikom, koja je prijavila hiljade slučajeva, znači da je malo verovatno da je zemlja potpuno izbegla virus.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Kovid-19 je pogodio celu Grčku, ali ovaj deo zemlje je uspešno odoleo sa 0 zaraženih

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    23. april 2020 | 13:40

    Ma lagarija teška.Ima i kod nas u komšiluku neki što lažu za broj zaraženih i umrlih ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA