≫ 

Dve babice i slučaj "abortus": Da li Švedska krši fundamentalna ljudska prava?

Ervopski sud za ljudska prava odbio je 12. marta da raspravlja o ovom slučaju

  • 12
Porođaj, porađanje, porođajna sala, novorođenče, beba Foto-ilustracija: Shutterstock

Prva epizoda skandinavskog podkasta za ljudska prava na engleskom jeziku bavi se jednim od slučajeva o kojima se najviše raspravlja kada je reč o ljudskim pravima, kada je babicama Elinor Grimark i Lindi Sten, uskraćeno pravo da rade u svojoj struci zbog njihovih primedbi u vezi sa abortusom.

Nijednom zaposlenom nije dozvoljeno da javno zastupa stav protiv abortusa, naveo je njihov poslodavac.

Obe babice, hrišćanke, zvaničnik švedske vlade uporedio je sa džihadistima i ekstremnim religioznim praktičarima, navedeno je u saopštenju Skandinavskog hjumen rajtsa.

Švedska ima visoku reputaciju u pogledu demokratskih vrednosti, vladavine zakona, ljudskih prava i pluralizma, ali šta ovaj slučaj pokazuje o prihvatanju mišljenja koja nisu politički korektna ili su protiv stavova većine, pita se SHR.

Koliko bi trebalo da budemo otvoreni u liberalnom društvu i kako to da Švedska zauzima toliko drugačiji stav od svih drugih zemalja u Evropi po pitanju slobode savesti, postavlja dalje pitanja Skandinavski hjumen rajts.

Ervopski sud za ljudska prava odbio je 12. marta da raspravlja o ovom slučaju.

Raspravljamo o činjenici da švedski sudija ima veoma jake veze sa suprotnom stranom u domaćem postupku i da sud izbegava činjenice i važna pitanja ljudskih prava, zaključuje SHR.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ali

    25. april 2020 | 10:05

    Ljudi, ovde se govori o zivotima dece. To nisu fetusi, to su ljudska bica, taman bila u velicine zrna peska. Dakle, zabranjeno je nekoga pokusati odvratiti od zelje da ubije? Onaj ko ode da uradi abortus, neka ubije jedno dete kuci ako ga ima. U cemu je razlika?

  • Marija Kostic

    25. april 2020 | 09:09

    Slazem se, sramota u 21. Veku da neko bude protiv abortusa. Svako ima pravo da radi sa svojim telom sta god pozeli!

  • Прле

    25. april 2020 | 09:47

    Религији није место на радном месту! Тај ко те плаћа одређује које теме не смеју да се дискутују на радном месту! Шта човек ради у слободно време то је друга ствар. Шта треба ја који сам атеиста и који долазим на здравствени преглед, неко да ми пропагира религију?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA