≫ 

Italija ulazi u Fazu 2: Od danas neke mere slabe, evo kako će funkcionisati država

- Radimo na planu koji će važiti za celu zemlju. Nacionalni plan će nam omogućiti dobro strukturiran, argumentovan oporavak, bez ustupka improvizaciji - najavio je premijer Đuzepe Konte

  • 1
Italija korona virus Foto: Tanjug/AP

Italija, jedna od najteže pogođenih zemalja epidemijom korona virusa se sprema na popuštanje mera blokade, nekih već od danas, u situaciji kada su svi parametri o stanju epidemije korona virusa u opadanju, čak i u najteže pogođenoj regiji Lombardija.

Vlada užurbano radi na utvrđivanju svih detalja Faze 2 koja na celoj teritoriji stupa na snagu 4. maja, i predviđa obnovu proizvodnje u sigurnim uslovima i delimičnu slobodu kretanja građana jer bi produžavanje karantina moglo da nanese štetu socio-ekonomskom tkivu zemlje.

- Radimo na planu koji će važiti za celu zemlju. Nacionalni plan će nam omogućiti dobro strukturiran, argumentovan oporavak, bez ustupka improvizaciji. Ne možemo da nastavimo nasumičnim redosledom. Ne možemo to sebi da dozvolimo jer virus ne poznaje teritorijalne razlike i moramo apsolutno sprečiti drugi talas zaraze - rekao je premijer Đuzepe Konte u intervjuu dnevnom listu "La Republika", koji se posle jednodnevnog štrajka novinara danas pojavio ponovo na kioscima.

Đuzepe Konte Đuzepe Konte, Foto: Tanjug/AP

Konte je tako odgovorio na zamerke često kontradiktorne: jedni ga optužuju da je previše samostalan i da sve sam odlučuje, a drugi da previše sluša savete drugih.

- Vladin stav je uvek bio jasan i nedvosmislen, naučnici i stručnjaci imaju zadatak da obrađuju podatke i informacije i daju predloge, a odluke donosi vlada - rekao je on.

Po njegovim rečima, uspeh “Faze 2”, odnosno popuštanja mera zabrane, zavisiće od strogog pridržavanja onih zaštitnih mera koje ostaju na snazi.

Apel na svest i savest građana

Umesto zabrana, vlada će apelovati na svest i savest građana.

Svi detalji plana ublažavanja karantina nisu poznati, ali po nešto se već zna: građani će imati veću slobodu kretanja, biće otvoreni parkovi, dozvoljene sportske aktivnosti, ali zatvorene svlačionice, oni koji žive uz morsku obalu moći će da idu na plažu. Na najposećenijim plažama čak se razmišlja o postavljanju boksova od pleksiglasa, da bi se obezbedio neophodan razmak među kupačima.

Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Pokrenuće se najvažniji industrijski pogoni, ali uz maksimalno poštovanje mera zaštite. Na ulazima u fabrike biće postavljeni termo-skeneri, a nakon rada obavezno će se dezinfikovati pogoni. Na svim železničkim stanicama i aerodromima, takođe će biti postavljeni skeneri za merenje temperature, maske će biti obavezne za sve, građane i radnike.

Vlada će u pogonima koji se ubrzano dovršavaju proizvoditi oko 25 miliona medicinskih maski dnevno, a cena će biti fiksna, utvrđena na osnovu proizvodnih troškova. Ovo mera je određena da bi se izbegle spekulacije koje su zabeležene u prethodnom periodu epidemije, kada su neke apoteke, proizvođači i distributeri, prodavali maske i do 20 puta skuplje od stvarne cene.

Venecija izgubila više od milijardu evra prihoda

Jedna od grana koja je najteže pogođena totalnom blokadom društva je turizam. S tim u vezi stižu glasovi za pomoć Veneciji koja je prvo pre nekoliko meseci bila pogođena poplavama, a sada je već treći mesec potpuno napuštena.

Iza idiličnih slika čiste vode venecijanskih kanala i ulica bez gužvi, je surova stvarnost da je grad-muzej do sada izgubio više od milijardu evra prihoda, uglavnom od turizma.

Korona virus, koronavirus, Venecija Venecija, Foto: Tanjug/AP

Država koja ne voli decu

Plan vlade predviđa otvaranje fabrika i preduzeća, ali deca se neće vratiti u škole pre septembra. Roditelji koji su zaposleni kažu "da žive u državi koja ne voli decu", i optužuju vlasti da ne pokušavaju da reše problem: šta sa decom kada zaposleni roditelji krenu na posao.

Već je izvesno da barovi i restorani neće biti otvoreni pre druge polovine maja. Dozvoljena je kućna dostava, pa mediji izveštavaju o “pravom bumu” mobilnih aplikacija za kućnu dostavu.

Jedan od problema koje treba rešiti pre otvaranja kafića i restorana je kako poštovati distancu od najmanje jednog metra.

Isti problem, samo jos teži, važi za saobraćaj, gradski i međugradski.

Video: Tužan zadatak: Idu od kuće do kuće kako bi predali porodicama urne sa pepelom preminulih od Covid-19

(Telegraf.rs / Tanju)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E Srbijo moja

    27. april 2020 | 09:03

    Drugi se pripremaju za drugi talas tako sto ce da donesu jos mera zastite a ti otvaras frizerske salone, teretane i kozmeticke za pirlitanje zena kao da ce na splavove izlaziti i kafane...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA