≫ 

Kim Džong Un nije prvi lider Severne Koreje koji je nestao: Drugi su se "vraćali iz mrtvih"

Iako su se u jednom trenutku pojavile glasine da je i Kim Il Sung mrtav, on se pojavio živ i zdrav nekoliko sati kasnije

  • 8
Kim Džong Un, Severna Koreja Foto: Pixabay/Виктория Бородинова

Iako je dvonedeljni izostanak Kim Džong Una probudio spekulacije i glasine da je lider Severne Koreje teško bolestan, pa čak i mrtav, on nije prvi član vladaćuje elite ove zemlje koji je nestao iz javnosti.

Neke izostanke prouzorkovale su stvarne nevolje, uključujući smrt i bolest, ali često takozvani nestanci jednostavno pokazuju nezasitu radoznalost o onome što se događa u izolovanoj naciji.

Kim Il Sung

Pre njegove smrti 1994. godine, nema osobe koje su se Južnokorejci više plašili od Kim Il Sunga. Njegove snage pokrenule su iznenadni napad na Jug u junu 1950. pokrećuči razorni rat koji je doveo do intervencije SAD i Kine i u kom su ubijeni i ranjeni milioni ljudi, pre nego što je sklopljeno primirje tri godine kasnije.

Takođe, Kim Il Sung je poslao komandose u neuspešnom pokušaju atentata na južnokorejskog predsednika 1968, godine, a tokom predsedničke posete Mjanmaru 1983, poslao je agente kako bi podmetnuli bombe u kojima je poginula 21 osoba, uključujući nekoliko ministara Južne Koreje.

Kada su ga južnokorejski mediji proglasili mrtvim u novembru 1986. godine, javnost je, bar na nekoliko sati, bila preplavljena euforijom, ali i panikom zbog nestabilnosti na granici.

Izvešaji su počeli da kruže 16. novembra kada je Čosun Ilbo objavio kratku priču svog dopisnika iz Tokija koji je naveo glasine da je Kim Il Sung umro.

Kim Il sung Foto: Profimedia/JIJI PRESS/AFP

Sledeći dan su stvari poprimile neobičan smer kada je vojni portparol Južne Koreje objavio da su Severnokorejci koristili zvučnike na granici kako bi objavili da je lider upucan.

Čosun je objavio novo izdanje 17. novembra, u ponedeljak kada novine obično nisu objavljivane, pre nego što je iskoristio sedam stranica da opiše atentat na Kim Il Sunga 18. novembra i to pod naslovom "Ubijen Kim Il Sung".

Druge novine su pisale slične priče, a onda se nekoliko sati kasnije Kim Il Sung pojavio živ i zdrav na aerodromu u Pjongjangu da pozdravi gostujuću mongolsku delegaciju.

List Čosun, najveći južnokorejski list po tiražu, nikada nije objavio ispravku. Formalno se izvinio prošlog meseca, obeležavajući 100. godišjicu osnivanja.

List se izvinio i za objavu iz 2013. kada je naveo da je severnokorejska pevačica i članica vladajuće stranke Hjon Song Vol pogubljena.

Hjon se pojavila u javnosti u maju 2014. i smatra se jednom od najuticajnijih žena u Severnoj Koreji, te je sa Kim Džong Unom bila na nekoliko međunarodnih samita, prenosi Njujork tajms.

Kim Il Sung Kim Džong Il Pjongjang spomenik Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Il

Čuveni otac trenutnog lidera Kim Džong Una takođe je bio predmet brojnih izveštaja i glasina o njegovoj smrti.

Masovna eksplozija na severnokorejskoj železničkoj stanici na granici sa Kinom 2004. godine dovela je do glasina o pokušaju atentata dok je tuda prelazio Kim Džong Il na povratku iz Pekinga.

U sudaru dva voza sa gorivom navodno je poginulo i povređeno hiljade ljudi, ali to da je negde blizu bio i lider nikada nije potvrđeno.

Glasine o smrti posle infarkta 2008. godine toliko su bile učestale da je to nateralo Južnu Koreju da 2009. godine istrađi da li se glasine namerno šire kako bi se manipulisalo berzama.

Kada je Kim Džong Il umro u decembru 2011, posle nekoliko godina pogoršanog zdravlja i smanjenja javnih nastupa, spoljni svet nije imao pojma sve dok državni mediji severa nisu to objavili dva dana kasnije.

Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un

Prethodne nedelje se pisalo o tome koliko je Kim Džong Un "smrtno bolestan", te su se u subotu pojavili navodi da čak umro.

Kim Džong Un je nestao iz javnosti i 2014. godine i to na šest nedelja, a špijunska agencija Južne Koreje je navela da mu je bila uklonjena cista.

Da podsetimo, Kim Džong Un je posledni put viđen u javnosti 11. aprila na sastanku vladajuće partije oko prevencije korona virusa. Propustio je obeležavanje rođendana Kim Il Sunga 15. aprila, prvi put od kada je preuzeo vlast 2011. godine.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljan

    3. maj 2020 | 13:01

    Čovek nije nestao, vi i vama slični su ga proglasili nestalim.

  • Siki

    3. maj 2020 | 13:01

    Ovaj se vratio sa dobrim apetitom.

  • Markus Johanesberg

    3. maj 2020 | 14:39

    Pošto mu je propao performans "Kako ne biti vidjen" sada se sprema da obori rekord Paragvajca Franciska Hirona i Britanca Don Robertsa u Olimpijskoj disciplini "Žmurke". Rekord drže Pajtonovci još od 1973. Samo da mu poželim da istraje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA