≫ 

Kineski naučnici tvrde: Korona virus će nam se vraćati svake godine, ovo nije kao SARS

Malo je verovatno da će novi virus nestati kao što je bio slučaj sa njegovi srodnikom Sarsom pre 17 godina

  • 17
Maska, vizir, odelo, rukavice, testovi, epruvete, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kineski naučnici navode da novi korona virus verovatno neće biti potpuno iskorenjen i tako se pridružuju rastućem konsenzusu širom sveta da će se patogen verovatno vratiti u talasima poput gripa.

Malo je verovatno da će novi virus nestati kao što je bio slučaj sa njegovi srodnikom Sarsom pre 17 godina, jer ovaj inficira neke ljude bez izazivanja očiglednih simptoma poput groznice. Ova grupa takozvanih asimptomatskih prenosa otežava potpuno zaustavljanje prenosa jer oni mogu neprimetno da šire virus, rekla je grupa kineskih istraživača virusa i medicine u Pekingu.

Uz Sars, inficirani su postali ozbiljno bolesni. Kada su počeli da odlaze u karantin, virus je prestao da se širi. Suprotno tome, Kina i dalje pronalazi na desetine asimptomatskih slučajeva korona virusa svakog dana, uprkos tome što je epidemiju stavila pod kontrolu, prenosi Blumberg.

- Verovatno je da će ovo biti epidemija koja dugo traje, koja postaje sezonska i održava se u ljuskim telima - rekao je Jin Ki, direktor Instituta za biologiju patogena

Među vrhunskim istraživačima i vladama širom sveta formira se konsenzus da virus verovatno neće biti eliminisan, uprkos raznim blokadama. Neki stručnjaci čak traže da se dozvoli širenje virusa na kontrolisan način u mlađoj populaciji, poput indijske.

Da podsetimo, u svetu je od korona virusa obolelo preko 3 miliona ljudi, a umrlo je više od 212.000.

Video: Stanovnici ovog italijanskog gradića izgradili imuni sistem na koronu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odsteta 2

    28. april 2020 | 15:25

    Da plate odstetu ako ne za sve makar za nasu decu sto su izazvali katastrofu koja im je upropastila detinjstvo, skolu, igru sa drugivima, a neka su nazalost izgubila drage osobe! Odsteta!

  • Ma

    28. april 2020 | 15:15

    Ovi znaju jer su ga oni i pustili

  • 3

    28. april 2020 | 14:29

    Samo vi nastavite da jedete slepe miseve, pocove,zmije pa se cudite sto se razboljevate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA