≫ 

Vatikan zatvorio slučaj davno nestale tinejdžerke: Teorije o njenoj smrti su jezive

Odluka "zatvara jedno od poglavlja ovog tužnog događaja u kojem je Vatikan od početka ponudio potpunu saradnju", saopštili su iz Vatikana

  • 1
Emanuela Orlandi Printskrin: Youtube

Vatikanski sudija zaključio je istragu decenijama starog slučaja nestale tinejdžerke Emanuele Orlandi nakon što nisu nađeni dokazi da je sahranjena na vatikanskom groblju.

Sudija je prihvatio zahtev tužitelja da se slučaj zatvori, objavio je Vatikan u četvrtak.

Odluka "zatvara jedno od poglavlja ovog tužnog događaja u kojem je Vatikan od početka ponudio potpunu saradnju", rekli su iz Vatikana.

Orlandi, građanka Vatikana čiji je otac bio zaposlen u domaćinstvu pape Ivana Pavla II, nestala je u sred Rima 1983. kada je imala 15 godina, a slučaj je pokrenuo nagađanja o intrigama i teorije zavere.

Prošle godine je slučaj ponovno otvoren nakon što je u jednom anonimnom pismu sugerisano da su posmrtni ostaci devojke u jednoj od dve grobnice iz 19. veka na vatikanskom Teutonskom groblju, ali pretraga nije urodila plodom, prenosi Index.hr.

Vatikan je rekao da porodica Orlandi može nastaviti s privatnim istragama na temelju nekoliko fragmenata kostiju koje ima vatikanska policija.

Neki su u prošlosti nestanak tinejdžerke objašnjavali urotom stranih obaveštajnih službi protiv Pape, mafijašku bandu Magliana i seksualne predatore među sveštenstvom.

Ćerka zaposlenog Vatikanske banke imala je 15 godina kad je nestala

Emanuela je bila ćerka Erkolea Orlandija, zaposlenog u Institutu za religiozne poslove, kolokvijalno poznatog kao Vatikanska banka. On je sa suprugom i petoro dece živeo u samom Vatikanu, a Emanuela je išla u naučni licej, specijalizovanu srednju školu u Rimu.

Orlandi je tri puta nedeljno pohađala i Muzičku školu Tomasa Ludovika Da Viktorije, povezanu s Pontifikalnim institutom sakralne muzike, gde je učila da svira flautu. Obično je išla u muzičku školu autobusom, nakon čega bi išla 200 metara do škole.

Dana 22. juna 1983. kasnila je na muzički čas, što je kasnije objasnila sestri u telefonskom razgovoru, tvrdeći da je dobila ponudu za posao od predstavnika Avon kozmetike. Njena sestra joj je savetovala da se konsultuje s roditeljima pre nego što prihvati posao.

Orlandi je navodno dogovorila sastanak s predstavnikom Avona pre časa, a kasnije je u muzičkoj školi razgovarala o poslu s prijateljicom. Prijateljica se rastala s njom na autobuskoj stanici posle časa, ostavivši je u društvu druge devojke. Orlandi je navodno poslednji put viđena kad je ušla u nepoznati BMW tamne boje.

Još jedna 15-godišnjakinja nestala 40 dana pre Emanuele

Mirela Gregori je takođe imala 15 godina kad je nestala - samo 40 dana pre Orlandi.

Gregori je, prema svedočenju njene majke, odgovorila na interfon u porodičnom stanu, a onda rekla roditeljima da je to prijatelj iz škole i da ide napolje. Nikad se nije vratila kući.

Istražitelji nisu isključili mogućnost da su njihovi nestanci povezani, a o njihovom nestanku kružile su brojne teorije. Prema jednoj, italijanska mafija ih je otela kako bi naterala Vatikan na vraćanje duga, prenosi Index.hr.

Sumnje u umešanost mafije dodatno je produbio anonimni gledalac koji je 2005. nazvao televizijsku emisiju i rekao da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno s Enrikom "Renatinom" De Pedisom, mafijašem koji je nekada bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizovala Rim osamdesetih godina. Policija je otvorila njegov grob 2012., ali u sanduku su bile samo kosti De Pedisa, ubijenog 1990. u mafijaškom obračunu.

Vatikan, andjeo, emanuela orlandi Foto: Profimedia

Otmičari tražili puštanje atentatora na papu Ivana Pavla

Prema drugoj, otmičari su hteli da iznud oslobađanje Mehmeta Ali Agce, Turčina koji je izvršio neuspešni atentat na papu Ivana Pavla II 1981, koji je tada služio doživotnu zatvorsku kaznu u italijanskom zatvoru pre nego što je 2000. izručen Turskoj, a 2006. oslobođen. Nedugo nakon nestanka Orlandi nepoznata osoba je nazvala policiju i rekla da će devojka biti puštena nakon što Agca bude oslobođen.

Drugi pak sumnjaju da je sam Vatikan umešan u njihov nestanak, odnosno otmicu i moguće ubistvo. Među njima je Emanuelin brat Pijetro Orlandi koji već decenijama vodi kampanju za otkrivanje istine o nerešenom slučaju svoje sestre. Prema još jednoj teoriji, u otmicu Orlandi bio je umešan američki nadbiskup i bivši predsednik već navedene Vatikanske banke Paul C. Marcinkus, kojeg su povezivali s velikim skandalom u Vatikanu, piše Njujork tajms. Marcinkus je umro 2006.

Oteta je zbog seksualnih orgija moćnika

Možda najbizarnija, ali i najjezivija teorija je ona koju je 2012. iznio čuveni vatikanski egzorcista Gabriel Amort, koji je preminuo 2016. On je tada tvrdio da je 15-godišnjakinja oteta da bi bila iskorišćena u orgijama koje su organizovale diplomate stranih ambasada u Svetoj Stolici, pri čemu je pripadnik Vatikanske straže "vrbovao" devojke.

- To je bio zločin sa seksualnim motivom. Zabave su bile organizovane, a vatikanski žandar je delovao kao 'regruter' devojaka. Mreža je uključivala diplomatsko osoblje strane ambasade u Svetoj Stolici. Verujem da je Emanuela završila kao žrtva ovog kruga - rekao je Amort, dodavši da je na kraju ubijena, a njeno telo bačeno.

Vatikan, andjeo, emanuela orlandi Foto: Guliver/Christopher Furlong/Getty Images

2017. objavljen dokument o vatikanskim "troškovima" za Emanuelu

Sam Vatikan je pak u nekoliko navrata saopštio da sarađuje s italijanskom policijom oko ovog slučaja. Međutim, 2017. godine objavljen je tajni dokument, pisan rukom na pet stranica i ukraden iz vatikanskog kabineta, koji je ponovo pobudio sumnje o umešanosti Vatikana u ovaj slučaj. Sam naslov dokumenta više je nego misteriozan: "Sažetak troškova koje je Grad-država Vatikan podneo zbog aktivnosti povezanih s građankom Emanuelom Orlandi (Rim, 14. januar 1968.).

Talijanski novinar Emiliano Fitipaldi objavio je ovaj dokument u sklopu svoje knjige Uljezi, bio je na sudu zbog objavljivanja vatikanskih dokumenata u aferi poznatoj kao Vatileaks. Dokument je navodno napisao jedan vatikanski kardinal dvojici nadbiskupa, a u njemu su nabrojani troškovi između 1983. i 1997. u ukupnom iznosu od 483 miliona lira, što je današnjih 250.000 evra. Troškovi uključuju različite "transfere" i smeštaj, uključujući u Londonu i drugde, te medicinske preglede, uključujući ginekološke.

Video: Vatikan otvorio arhive: Konačno saznajemo istinu o saradnji Katoličke crkve i ustaša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tajci

    30. april 2020 | 23:13

    Pitam se sta bi Vatikan obelodanio... slucaj u nizu. Ocekivano, samo da se ne dodje do istine. Kao i uvek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA