≫ 

U Švedskoj ponovo dramatičan skok broja zaraženih: Ključni virolog priznao grešku

U Švedskoj je danas zabeležno još 790 slučajeva, prošlog petka ih je bio 812, što je rekord. To znači da je broj zaraženih prešao 21.000, a umrlo je 2.586 ljudi

  • 29
Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar Foto: Tanjug/AP

Virolog koji je predvodio opušteniju reakciju na pandemiju korona virusa u Švedskoj priznao je određene greške u reagovnju na krizu jer je danas zemlja zabeležila skoro rekordan broj novoobolelih.

Andres Tegnel je rekao da je učinjeno premalo da bi se zaštitili ljudi u domovima za stare, koji, kako se pretpostavlja, čine polovinu preminulih od preko 2.5000 smrtnih slučajeva u Švedskoj.

Govoreći za SVT, on je prihvatio da će se virus zadržati u Vuhanu, ali je dodao i da nema kristalnu kuglu. Ipak, Tegnel ne odustaje od svoje strategije "bez blokade", za koju Švedska smatra da je dugoročno efikasnija.

U Švedskoj je danas zabeležno još 790 slučajeva, prošlog petka ih je bio 812, što je rekord. To znači da je broj zaraženih prešao 21.000, a umrlo je 2.586 ljudi.

Tegnel je u januaru rekao da nema razloga za brigu, te još naglašavao da nema razoga da se stopira putovanje u Kinu. Zdravstveni zvaničnici su govorili o tome kako je Vuhan sposoban da zaustavi širenje virusa, te su tvrdnje išle dotle da čak Kovid-19 i nije posebno zarazan.

Podsetimo, Tegnel je ranije objasnio zašto je Švedska primenila "opušteniji pristup" epemiji, govoreći da se previše govori o švedskom modelu.

- Kao i druge države, nastojimo da izravnamo krivu virusa, odnosno da usporimo širenje zaraze koliko je to moguće. U suprotnom zdravstvenom sistemu i društvu preti kolaps. Ova bolest ne može da se zaustavi, barem dok ne proizvedemo odgovarajuću vakcinu - rekao je ranije Tegnel za "Nature".

On je kazao kako su i zakonske mogućnosti ove zemlje bile potpuno drugačije.

- Švedski zakoni o zaraznim bolestima se uglavnom temelje na dobrovoljnoj osnovi, odnosno individualnoj odgovornosti. Jasno je navedeno da građani imaju odgovornost da ne šire infekciju. Prema postojećim zakonima nemamo osnove za zatvaranje gradova. Karantin može da se odredi na manjim područjima poput škola ili hotela, ali ne možemo da zatvorimo čitava geografska područja - pojasnio je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Snimak iz drona masovne grobnice u Brazilu: Sanduci dokle pogled seže

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    30. april 2020 | 16:57

    Malo ko je u stanju kod nas da prizna svoju grešku. Zbog čega je procenat izlečenih u odnosu na broj zaraženih vrlo mali, ipod svetskog proseka, i proseka drugih zemalja. Dok je svaki dan broj zaraženih gotovo vrlo sličan i broj umrlih, da nema pomaka u suzbijanju epidemije, dok se radi na ublažavanju mera.

  • Mimi

    30. april 2020 | 17:17

    Je li to taj čuveni švedski recept? Recept kojem se dive samo maloumnici. Ko normalan može da se divi ovim brojkama i podržava smrt tolikog broja ljudi?

  • Serpari najgori soj

    30. april 2020 | 17:40

    Serpari kao papagaji stalno ponavljali da je najbolje da bude kao u Svedskoj. Bez mozga se zalazu da se zarazi i umre sto vise Srba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA