≫ 

Eksperti upozoravaju: Čeka nas 2 godine haosa, 70 odsto zaraženih i 3 moguća scenarija

Naučnici smatraju da bi države i teritorije trebalo da se pripreme za drugi scenario

  • 55
Test, testovi, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Novi korona virus će verovatno da nastavi da se širi još 18 meseci do dve godine, sve dok 60 do 70 odsto populacije ne bude inficirano, saopštio je tim vodećih američkh eksperata.

Oni su predložili da se SAD spreme za najgori scenario koji uključuje još jedan talas epidemije na jesen i zimu. Čak i u najboljem slučaju, i dalje će biti smrtnih slučajeva, predviđaju oni.

- Ova stvar se neće zaustaviti dok ne bude zaraženo 60 do 70 odsto ljudi - rekao je Majk Osterholm, koji vodi Centar za istraživanje zaraznih bolesti pri Univerzitetu u Minesoti.

Osterholm o riziku od pandemije piše već 20 godina i savetovao je nekoliko predsednika, a za za CNN je naveo da ideja da će se stvar rešiti ubrzo prkosi mikrobiologiji.

Čekajući "imunitet krda"

Zbog toga što je Kovid-19 nov, niko nema imunitet, kažu stručnjaci.

- Dužina pandemije biće najverovatnije od 18 do 24 meseca jer se imunitet krda gradi postepeno u ljudskoj populaciji - navodi se u studiji.

Oni dodaju i da je epidemija Kovida-19 najsličnija gripu, ali da se širi mnogo brže i lakše.

Takođe, naglašavaju da bi vlada trebalo da prestane da govori ljudima o mogućem kraju pandemije, već da spremi državu za potpuni udar.

Tri scenarija

Oni tvrde da postoje tri scenarija za dalji tok trenutne epidemije.

Prvi: Prvi talas Kovida-19 u proleće 2020. biće praćen serijom manjih talasa tokom leta, a onda konstantno tokom perioda od godinu ili dve, postepeno se smanjujući tokom 2021.

Drugi: Prvi talas Kovida-19 praćen je još jednim velikim talasom na jesen ili zimu i jednim manjim 2021. To bi moglo da dovede do ponovnog uvođenja mera na jesen, kako bi se sprečilo brzo širenje virusa i kolaps zdravstvenog sistema. Tvrde da je ovakav slučaj viđen tokom pandemije 1918-19.

Treći: "Sporo izgaranje" trenutnog prenosa. Taj scenario ne bi dovodio do vraćanja mera, iako bi i dalje bilo obolelih i umrlih.

Naučnici smatraju da bi države i teritorije trebalo da se pripreme za drugi scenario.

Video: Kon: Virus može da se vrati na jesen, zimu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuco

    1. maj 2020 | 10:57

    E necete vala vise nikad da osudite nevine ljude 65+ na kucni pritvor kao kriminalce,narkomane,lopove. Niti su ukrali kao politicari i tajkuni a niti su nekog tukli. Prvo imate da im nadoknadite dusevni i fizicki bol ovom osudujucom presudom na kucni pritvor a drugo necete ih vise zatvarati i krsiti im ljudska prava. Oni su svoj zivot proziveli i imaju prava da zive kako zele do svog kraja. Za njih je obican grip jos gori tako da ne smeju se zatvarati ljudi. Ne moraju da posecuju ustanove,kafane i fabrike ili da se okupljaju ali setnja na otvorenom im mora biti dostupna 24 casa uvek.

  • Goran

    1. maj 2020 | 10:40

    Stvarno mislite da ikoga vise mozete da uplasite dosadni ste vise

  • toma

    1. maj 2020 | 11:51

    Kon je obicna NEZNALICA......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA