≫ 

Putin ne dozvoljava da se mozaik sa njegovim likom postavi u hramu Oružanih snaga

Putin sprečio da se u hramu Oružanih snaga postavi mozaik sa njegovim likom

  • 1
Cathedral of the Russian Armed Force, katedrala, hram, Rusija Foto: Tanjug/AP
Cathedral of the Russian Armed Force, katedrala, hram, Rusija Foto: Tanjug/AP

Mozaik sa likovima najviših funkcionera Rusije, uključujući predsednika Vladimira Putina, za crkvu Oružanih snaga Rusije posvećenu Hristovom vaskrsenju, biće prepravljen u ateljeu, a slike političara uklonjene, izjavio je predsednik Sinodalnog odeljenja za saradnju sa Oružanim snagama Moskovske patrijaršije, episkop klinski Stefan (Privalov).

- Mozaik sa likom Vladimira Putina nije bio u hramu. On se sada prerađuje u ateljeu u kojem je rađen. Što se tiče osvećenja, datum se za sada ne zna. Za 6. maj zakazana je svečana ceremonija predaje izvršenih radova na glavnom hramu Oružanih snaga Rusije - rekao je episkop Stefan, prenosi Sputnik.

Sveštenik je objasnio da je Vladimir Putin bio protiv postavljanja ovog mozaika i umetnički savet oslonio se na ovaj stav prilikom odlučivanja o zameni panoa.

- Sve u svemu, ovo je pravi pristup, tako da se moramo složiti sa mišljenjem prvog čoveka države - objasnio je episkop Stefan.

Predsednik Stručnog saveta za crkvenu umetnost, arhitekturu i restauraciju Ruske pravoslavne crkve protojerej Leonid Kalinjin izjavio je ranije da Stručni savet smatra da je primereno da se u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije postave mozaici koji prikazuju visoke zvaničnike države i Josifa Staljina. Episkop Stefan nakon toga je istakao da će Savet doneti odluku o postavljanju mozaika sa likom predsednika Rusije, uzevši u obzir mišljenje samog Putina.

Trenutno se mozaik prepravlja, radi se još jedna priča, posle čega će biti postavljen u glavnom hramu Oružanih snaga Rusije.

Crkva vaskrsenja Hristovog, glavni hram Oružanih snaga Rusije, podignut je dobrovoljnim prilozima u parku „Patriot“ u Podmoskovlju povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Na teritoriji hrama planira se izrada galerije „Put sećanja“. Njena dužina je 1.418 koraka, prema broju dana Drugog svetskog rata. Tamo će se, takođe, nalaziti podaci i fotografije o više od 33 miliona učesnika rata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    1. maj 2020 | 15:58

    Pa ima i pravo kakve veze imaju komunisti sa crkvom izuzev da je ruze gde god mogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA