≫ 

Kim Džong Un se vratio nasmejan i zdrav: Šta će se desiti kada jednom stvarno nestane?

Nedelje nagađanja o zdravlju Kim Džong Una donele su alarmantnu činjenicu: niko ne zna ko će kontrolisati Severnu Koreju, odnosno njeno nuklearno oružje, ukoliko umre

  • 36
Kim Džong Un na otvaranju fabrike Foto: Tanjug/AP

Lider Severne Koreje Kim Džong Un prekinuo je spekulacije o svom zdravlju posle skoro tri nedelje, kada se pojavio na otvaranju fabrike u Pjongjangu. Međutim, tokom proteklih nedelja u kojima se pisalo o njegovoj, ali i sudbini Severne Koreje, pokazalo se još jednom koliko svet malo zna šta se dešava unutar izolovane, zatvorene nuklearno naoružane zemlje, i koliko je ranjiva na dezinformacije.

Sada nema sumnje da je Kim živ i zdrav. U subotu je državna agencija objavila fotografije i snimak svog vođe kako se smeška, razgovara i hoda fabrikom, a zatim preseca vrpcu na ceremoniji otvaranja fabrike u petak, prenosi Njujork tajms.

Takve izveštaje je skoro nemoguće potvrditi. Ali nakon što su osvanule fotografije, Južna Koreja, koja je više puta insistirala da se na Severu nije dogodilo ništa neobično - iznela je snažnu zamerku u vezi sa različitim vestima koje su nagoveštavale da je Kim u opasnosti.

- Neosnovane glasine o Severnoj Koreji prouzrokovale su razne nepotrebne ekonomske, bezbednosne i društvene konfuzije i troškove - saopštilo je južno ministarstvo ujedinjenja u SMS poruci novinarima.

Međutim, njegovo pojavljivanje nije objasnilo njegovo tronedeljno odsustvo iz javnog života koje je dovelo do glasina, pa ni zašto je propustio važnu ceremoniju 15. aprila kada se obeležava godišnjica rođenja njegovog dede Kim Il Sunga, osnivača zemlje.

Kim Džong Un na otvaranju fabrike Foto: Tanjug/AP

A spekulacije o njegovom zdravlju - neki izveštaji su rekli da je u "vegetativnom stanju" posle operacije srca - donele su alarmantnu činjenicu: da svet jednostavno ne zna šta bi se desilo sa Severom i njegovim nuklearnim arsenalom ukoliko on iznenada umre ili postane onesposobljen.

Za razliku od svog dede i oca, Kim Džong Ila, koji su proveli godine pripremajući svoje izabrane sinove za naslednike, Kim (36) nema očiglednog naslednika. Za njega se kaže da ima troje dece, koja su premlada da bi vladala; njegova mlađa sestra Kim Jo Džong postala je pouzdan pomoćnik, ali postoji skepticizam da bi stariji generali na Severu želeli da odgovaraju mladoj ženi.

- Ako ništa drugo, proteklih 10 dana besne spekulacije otkrili su naše slabosti u inteligenciji i izveštavanju o onome što se dešava unutar Severne Koreje. Bez obzira na to, preusmerile su našu pažnju na Kima, njegovo zdravlje, stabilnost u Severnoj Koreji i porodicu koja je na vlasti - rekao je Džin H. Li, ekspert za Severnu Koreju.

Analitičari kažu da bi čak i percepcija vakuuma lidera na Severu mogla imati opasne posledice. Dezinformacije bi mogle voditi do pogrešnih obračuna ili nenamernih eskalacija od strane jedne ili druge stranke.

Tokom proteklih decenija, vladari iz dinastije Kim su često nestajali iz javnosti na nekoliko nedelja pa čak i meseci. Svaki nestanak pokrenuo je glasine o državnom udaru, atentatu ili zdravstvenoj krizi, uvek podstaknute nedostatkom informacija iz prve ruke o vođstvu u Pjongjangu, glavnom gradu.

Ni ovoga puta nije bilo drugačije. Čak su i dva severnokorejska dezertera, koja su nedavno izabrana u parlamnet u Južnoj Koreji, izjavila da su sigurni da je Kim ili mrtav ili teško bolestan.

- Jedna stvar je jasna. Ne može sam da ustane niti da hoda normalno - rekao je on.

Njegov nestanak je došao u veoma osetljivo vreme. Otkako su pregovori sa američkim predsednikom Donaldom Trampom prekinuti prošle godine, Kim je odveo zemlju u još veću izolaciju, rekavši da je spreman za dugotrajno suprotstavljanje Vašingtonu zbog njegovog programa nuklearnog oružja.

Kim Džong Un na otvaranju fabrike Foto: Tanjug/AP

Međutim, njegov plan da izgradi "samonosivu ekonomiju" zbog međunarodnih sankcija zaustavio je korona virus, zbog čega je Severna Koreja zatvorila svoje granice.

U subotu je državna agencija rekla kako je otvaranje fabrike đubriva na kojoj je bio i vođa, "velika pobeda" protiv "loših sankcija i pritiska neprijateljskih snaga" usred "globalne katastrofe izazvane zlonamernim virusom".

Severna Koreja insistira na tome da i dalje nema slučajeva korona virusa, međutim stručnjaci strahuju da zemlja možda krije izbijanje.

Neki su rekli kako se Kim "možda sakrio zbog korona virusa ili je možda na neki način već pogođen njime".

Jedna od najvećih lekcija iz prethodnih nedelja jeste da "svet u velikoj meri nespreman za nestabilnost u Severnoj Koreji“, rekao je Leif-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Evha Vomans u Seulu.

Drugi stručnjaci plaše se da kada bi Kim iznenada umro, desetine nuklearnih uređaja u zemlji, kao i hemijska i biološka oružja i 1,2 miliona jaka vojska - mogli da postanu centar borbe za moć.

Kada bi do toga došlo, prvi prioritet Vašingtona bio bi da osigura "bezbednost nuklearnog oružja i materijala u Severnoj Koreji".

I Kina se plaši nestabilnosti u zemlji, koju smatra kao tampon zonu između sebe i američkih snaga u Južnoj Koreji.

Neki kažu kako bi i Kina intervenisala da osigura nuklearne objekte i postavi novog lidera.

Na sva ova pitanja ne znamo tačne odgovore i nećemo ih saznati bar dok Kim Džong Un ponovo nestane, ili se dogodi nešto još strašnije.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    2. maj 2020 | 22:31

    Cuo je Kim da ima neka opozicija u Srbiji pa ce da svrati da vidi svojim ocima TO 😂 Opozicija ce imati zadovoljstvo da upozna konacno Kima

  • Lazar

    2. maj 2020 | 22:30

    Ima lepo ime. Kim = Kosovo i Metohija.

  • Djordje

    2. maj 2020 | 23:57

    Sta mislis kad bi njemu neko lupao u serpe, lonce i poklopce?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA