≫ 

Ukinuli mere zbog korone, pa nastao kolaps na ulicama i u parkovima: Majami uveo pravila "par-nepar"

Na jugu, zbog težine situacije - u Majamiju, Fort Loderdejlu i Palm Biču mere će ostati na snazi još neko vreme, ustupak građanima željnim slobode za sada su parkovi, marine i golf tereni, a i Starbaks

  • 1
Gužva u saobraćaju Foto: Pixabay

Žitelji najguženijih delova Floride, koja je sa 35.463 pozitivnih i 1.364 umrlih na osmom mestu u SAD, jedva su nakon šest nedelja provedenih u kućama dočekali otvaranje parkova i marina, što je stvorilo ogromne gužve, za koje se sada kao jedino rešenje vidi uvođenje pravila par - nepar.

Stotine vozača sa gliserima, čamcima, manjim jahtama na prikolicama koje su se još u petak u kasnim večenjim časovima mogle videti kako u Majamiju i okolini satima čekaju u redu da uđu u marine pokazale su da su za povratak na "normalno i uobičajeno" ipak potrebna neka pravila.

Svi oni pohrlili su ka mariama kako bi u subotu bili među prvima koji će svoje "mezimce" spustiti u vodu. Ulaz je bio blokiran, a već u 10 sati pre podne marina je bila krcata i zatvorena.

Do juče optimistični vlasnici plovila ubrzo su postali zarobljeni u svojim automobilma kao što su do juče bili zatvoreni u domovima kako ne bi postail žrtve korona virusa.

Zvanični jedne od marina u blizini Majamija rekli su da je dobro sto je sledeći vikend prilika za novi pokušaj, jer će do tada svi moći da se registruju kako bi se na osnovu njihovih tablica "par ili nepar" npravio raspored i odredilo kada će ko moći da uđe.

Što se tiče parkova, koji su bili zatvoreni još od druge polovine marta, i njihovog ponovnog otvaranja čelnici pojedinih delova okruga poput Sunny Isles Beać pretpostavili su da bi zbog obaveze držanja socijalne distance mogao da nastane problem. Unapred su na sajtu grada objavili da oni koji žive u zgradama sa parnim brojevima mogu da idu u parkove ponedeljkom, sredom i subotom, a oni sa neparnim kućnim brojem utorkom, petkom i nedeljom. Park kako je najavljeno neće raditi četvrtkom.

A kako međii iz Majamija zaklučuju - "sve to je znak da se svari neće vratiti brzo u normalu".

Iz glavnog grada Talahasija, stigla je najava od guvernera Rona DeSantisa da od ponedeljka počinje ublaživanje mera, uključujući i onu - "ostani kod kuće".

Pre dve nedelje u Džeksonvilu najvećem gradu Sunčane države otovorena je prva plaža, a od 1.maja i brojne duge.

Na jugu, zbog težine situacije - u Majamiju, Fort Loderdejlu i Palm Biču mere će ostati na snazi još neko vreme, ustupak građanima željnim slobode za sada su parkovi, marine i golf tereni, a i Starbaks.

Video: Njujorški parkovi puni uprkos crnim brojkama

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA