≫ 

"Izvinite što sam rekao da je Kim teško bolestan": Begunac iz Severne Koreje se posipa pepelom

Begunci iz Severne Koreje se izvinjavaju zbog spekulacija o Kimu

  • 1
Kim Džong Un na otvaranju fabrike Foto: Tanjug/AP

Bivši severnokorejski diplomata Tae Jong-Ho izvinio se zbog toga što je rekao da je predsednik Kim Džong Un najverovatnije toliko bolestan da ne može da stoji na nogama, preneo je Rojters.

Nekoliko dana pre nego što se u javnosti pojavila predsednikova fotografija sa jednog javnog događaja, neki bivši severnokorejski visoki funkcioneri koji su prebegli u Južnu Koreju spekulisali su da je predsednik teško bolestan, a možda čak i mrtav.

Jedan od njih bio je i Tae Jong-Ho, bivši zamenik ambasadora Severne Koreje u Velikoj Britaniji koji je 2016. godine prebegao za Južnu Koreju i koji je prošlog meseca izabran za poslanika.

- Svestan sam da je jedan od razloga zbog kojeg su mnogi od vas glasali za mene kao poslanika sa ciljem da pružim tačne analize i projekcije o severnokorejskim pitanjima - poručio je Tae u saopštenju.

- Osećam krivicu i veliku odgovornost - izjavio je on i dodao: "Koji god da su razlozi, izvinjavam se svima".

Predsednik Severne Koreje nije se tri nedelje pojavljivao u medijima, što je podstaklo brojne spekulacije i pitanja. Međutim, severnokorejski mediji su juče objavili fotografije i video koje prikazuju predsednika kako preseca crvenu traku na ceremoniji povodom otvaranja jedne fabrike đubriva.

Još jedan poslanik koji je u Južnu Koreju prebegao iz Severne Koreje Ji Seong-Ho izjavio je da oseća odgovornost zbog toga što je u intervjuu za medije rekao da je 99 odsto siguran da je Kim umro nakon kardiovaskularne operacije.

On je izjavio da će u budućnosti biti obazriviji.

Video: Prve slike Kima 20 dana nakon misterioznog nestanka: Zdrav kao dren, osmeh i frizura

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    4. maj 2020 | 16:45

    Njega je Kim poslao tamo da pravi havarije i da ih laze.Ali trebace vremena Juznoj koreji da to shvati.99.9 % je umro to je izjavio a ne da je bolestan i da ne moze da stoji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA