“Igrali su se Ramba”: Dva Trampova telohranitelja učestvovala u invaziji na Venecuelu?

Bivši pripadnik američkih "zelenih beretki" Džordan Gudro preuzeo je odovornost za neuspeli napad

  • 1
Venecuela Foto: Printscreen/Twitter

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da su dvoje američkih državljana zarobljeni zajedno sa grupom plaćenika prilikom pokušaja da se inflitriraju u tu zemlju sa namerom da ga ubiju.

- Među onima koji su zarobljeni je izdajnik Antonio Sekva i venecuelanski državljanin sa prezimenom Baduel, koji je rekao da su dva Amerikanca koja su obezbeđivala predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa vodila infiltracionu grupu - saopšteno je na zvaničnom Tviter nalogu Madura.

Maduro nije otkrio za koju državnu službu su radili Amerikanci, ali se pretpostavlja da su obezbeđivali Trampa. Kako se saopštava, 13 osoba uhapšeno je prilikom upada, a navodno je osam osoba ubijeno prilikom razmene vatre. Takođe, Maduro je u obraćanju naciji pokazao je pasoše i druge indetifikacione dokumente dvoje američkih državljana po imenu Ejran Beri i Luk Denman. Oni se, navodno, nalaze u pritvoru, prenosi "Raša tudej".

- Igrali su se Ramba, igrali su se heroja - kaže Maduro i ističe da su bezbednnosne snage znale za upad pre nego što je do njega došlo.

Bivši pripadnik američkih "zelenih beretki" Džordan Gudro preuzeo je odovornost za neuspeli napad za koji se tvrdi da je za cilj imao svrgavanje predsednik Venecuele Nikolasa Maduro, a tokom kojeg je, kako navode vlasti te zemlje, ubijeno osam ljudi.

Agencija AP ističe da nije mogla da potvrdi navode Gudroa, ali navodi da je utvrdila da je on zajedno sa penzionisanim generalom vojske Havijerom Nijetom, koji se suočava sa optužbama SAD u vezi s narkoticima, trenirao desetine dezertera iz Venecuele u susednoj Kolumbiji.

Gudro je istakao za AP da su dvojice Amerikanaca bili na misiji pod imenom “Operacija Gideon”, a zadatak je bio navodno da se zbaci Maduro u ime opozicionara Huana Gvajda.

Internetom kruže slike na kome se vidi dokument kojim je ugovorena akcija zbacivanja Madura za sumu od 212 miliona dolara, te da su potpisnici ugovora Gvajdo i kompanija Silverkorp.

Venecuelanski opozicionar negirao je da je imao bilo šta sa akcijom, ali je poručio vladi da poštuje prava “zarobljenika”.

Silverkorp i Tramp

Prema rečima Drua Vajta, bivšeg partnera u Silverkorpu, Gudro i dugogodišnji Trampov telohranitelj Kit Šiler upoznali su se posredstvom zajedničkog poznanika koji se bavi privatnim obezbeđenjem. Oni su se navodno zatim sreli sa Gvajdovim predstavnicima u maju u Majamiju, prenosi AP. Šiler je, prema pisanju američke novinske agencije, prekinuo kontakte sa Gudrom jer je navodno verovao da on ne može da vodi misiju u Venecueli.

AP tvrdi da je Gudro zatim sam kontaktirao vojne dezertere u Venecueli i nastavio da planira operaciju koja nije uspela.

Video: Predsednik Maduro odbrusio Amerikancima i zapretio pobunjenicima

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA