≫ 

Mađarski parlament odbio Istanbulsku konvenciju

Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije je uz potporu desnih stranaka usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana

  • 1
Budimpešta Foto: Pixabay

Mađarski parlament je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU.

Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije je uz potporu desnih stranaka usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana.

Opozicija je glasala protiv rezolucije kojom se poziva vlada da odustane od daljnjih koraka prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Tokom glasanja su opozicione poslanice držale natpise sa seksističkim i mizoginim izjavama poslanika vladajuće stranke Fides.

Vlada premijera Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014, ali je nikada nije ratifikovala, navodi Hina.

Vlada ima "pravo da brani svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrednosti, a stavovi manjine o rodu ne bi trebala to da ugrožavaju - stoji u rezoluciji.

Ključni delovi Istanbulske konvencije koji štite decu i žene od nasilja ugrađeni su u mađarski pravni sistem, stoji u deklaraciji, piše mađarska novinska agencija MTI.

Video: Vučić: Molim sve žene da prijave nasilje!

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA