Istočna Evropa je bolje prošla od Zapada tokom korone: Ovi faktori bili su presudni

Čak i najteže pogođene zemlje srednje i istočne Evrope imaju mnogo nižu stopu inficiranosti i smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika nego zapadnoevropske zemlje

  • 1
Covid 12, korona virus, mapa sveta Ilustracija: Nikola Jovanović

Mapa raširenosti epidemije korona virusa u Evropi jasno pokazuje da su bogate zemlje zapadne Evrope pretrpele veću štetu nego istočne članice EU, a utisak je da je najvažniji razlog za to rano uvođenje restriktivnih mera.

Čak i najteže pogođene zemlje srednje i istočne Evrope imaju mnogo nižu stopu inficiranosti i smrtnosti od korona virusa na milion stanovnika nego zapadnoevropske zemlje, a po nekim pokazateljima to je čak upadljivo, piše "Gardijan".

Slovačka, na primer, ima samo 1.423 slučajeva i 25 smrtnih slučajeva. Susedna Austrija, koju mnogi smatraju uspešnom u suzbijanju virusa, ima 10 puta više zaraženih i 20 puta više smrtnih slučajeva, a svega trećinu više stanovnika.

Na to su možda uticali razni pojedinačni faktori kod raznih zemalja: niži životni vek, što znači malobrojniju ranjivu stariju populaciju, manju gustinu stanovnika, manji avio-saobraćaj sa Kinom, niža stopa testiranja ili pak puka sreća.

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zaustavljenju širenja virusa doprinelo je i nošenje maski koje je u Češkoj i Slovačkoj bilo obavezno još na početku epidemije, a koje je uvedeno u većem delu kasnije.

Najvažniji razlog izgleda da je bilo rano uvođenje karantina i restriktivnih mera od strane skoro svih zemalja regiona. Dok su u Britaniji i drugim zapadnim evropskim zemaljama, javni događaji i okupljanja još uvek bila dozvoljena i druge i treće nedelje marta, u centralnoj i istočnoj Evropi, vlade su videle šta se dešava u Italiji i brzo uvele restriktivne mere.

A toj odlučnosti doprineo je i strah u nekim zemljama zbog njihovih zdravstvenih sistema.

Grčka koja je takođe rano uvela striktne mere kako ne bi opteretila ionako krizom pogođen zdravstveni sistem, još jedna je zemlja gde su podaci o posledicama korona virusa impresivno mali. U zemlji sa 11 miliona registrovano je samo 2.620 slučaja do danas.

(Telegraf.rs/tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    6. maj 2020 | 19:32

    Ljudi moji da mi je se izvuci odavde iz nemacke danas obolelo 685 umrlo 139 na ulici ne nose maske decija igralista otvorena do sada je umrlo 6993 osobe jeli to malo da su se opustali do te mere nije meni za njih nego supruga radi na kasi ni malo nisu zasticeni neznam kuda ovo vodi pune su im vesti sporta i turizma vise ove cifre i ne spominju na vestima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA