≫ 

“Poslednjim dahom molila se za moje zdravlje”: Pobedio koronu tek kad mu je majka umrla od COVID 19?

Kada se probudio iz kome, prvo je pomislio na majku. Kazao je da ne zna zašto, ali je nekako imao “osećaj” da nešto nije kako treba

  • 0
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Sohail Anđum borio se za svoj život u univerzitetskoj bolnici Krojdon, pošto je oboleo od COVID-19. Kako kaže, prvobino se javio u zdravstvenu ustanovu zbog visoke temperature.

- Pored groznice, kašljao sam i imao problema sa disanjem. Izmerili su mi nivo kiseonika, i kada su videli rezultate, odmah su me primili. Smestili su me u sobu, a posle nekoliko sati bio sam na odeljenju za pacijente sa korona virusom. Dali su mi masku sa kiseonikom. Sledeće veče, prišao mi je lekar koji mi je rekao da će morati da me uspavaju. U tom trenutku nisam znao da je to hemijski izazvana koma, pa sam rekao: “U redu, uradite šta god da je potrebno”. Imao sam poverenje u njih - priča Sohail.

On je istakao da mu je toliko bilo loše, da je morao da bude intubiran.

- Stavili su me na respirator, ali ne znam koliko sam dana bio na njemu. Ne znam da li su me odman prikačili na taj aparat ili u toku lečenja. Dok sam bio u komi, uradili su mi trahestomiju, odnosno stavili su mi cevčicu u pluća kako bi moje telo dobijalo dovoljno kiseonika - istakao je on.

Šanse su bile “pola-pola”

Sohail priča da je imao težak oporavak, a doktori su mu otkrili da mu šanse da preživi nisu bile toliko visoke pošto je intubiran.

- Dok sam bio u komi temperatura mi nije pada, tako da su mi davali razne lekove i antibiotike. Šanse su bile 50-50 da li ću da preživim ili ne - priča Sohail.

Prvo je pomislio na majku

Kada se probudio, prvo je pomislio na majku. Kazao je da ne zna zašto, ali je nekako imao “osećaj” da nešto nije kako treba.

- Pitao sam doktore i lekare za majku, ali mi niko nije odgovorio - istakao je on.

Užasne vesti mu je saopštio tek kasnije konsultant bolnice, inače porodični prijatelj.

- Ona je primljena u bolnicu samo nekoliko dana pošto sam intubiran. Preminula je dva dana kasnije - priča Sohail.

Rašida Begum Mohamed smeštena je u istu bolnicu kao i Sohail, a umlaje samo nekoliko odeljenja od mesta gde je on ležao u komi.

Znao je da se nešto desilo

Sohail nije znao šta se zbiva dok je bio u komi, ali, kako kaže, nekako je znao da se joj se nešto desilo.

- Imao sam osećaj. Samo mi je došla u misli... Ne znam da li sam možda nešto čuo dok sam bio u komi, jer kažu da ti je svest još aktivna i može da se desi da haluciniraš. Kada sam se probudio, tražio sam da mi daju mobilni telefon kako bih javio bratu. Jedna od sestara je znala mog brata koja ga je pozvala i rekla mu: “Tvoj brat je budan i pita za majku”. Mislim da je u tom trenutku moj brat bio u šoku, misleći: “Kako je saznao, ko mu je rekao?” - priča ovaj 47-godišnji muškarac.

- Doktori i medicinsko osoblje su znali, ali niko nije želeo da mi kaže zbog traume kroz koju sam prošao. Kada sam se probudio, bio sam na Intenzivnoj nezi, a onda mi je naš prijatelj potvrdio i rekao da je preminula - dodao je on.

Kako kaže, vest ga je šokirala, ali i saznanje da je mesec dana bio u komi.

Sohailov brat Akil dobio je posebnu dozvolu da poseti njihovu majku pre nego što je umrla, i ispričao mu da se poslednjim dahom molila da ozdravi.

- Moja majka je bila u jako lošem stanju, a bratu su dozvolili da je poseti zbog posebnih okolnosti. Rečeno mi je kada sam bio u komi, da se moje stanje poboljšalo tek kada je ona preminula - tada su lekari pomislili da ima nade za mene. Definitivno me je spasila majčina molitva - tvrdi Sohail.

Ostario od korone

Sohail ima 47 godina, ali sada izgleda mnogo starije. Njegovo telo je slabo, a hoda uz pomoć šaka. Doktori su mu rekli da će mu biti potrebno najmanje šest meseci da povrati snagu i da će morati da ide na fizioterapiju.

- Pošto sam bio u komi mesec dana, mišići u telu su mi atrofirali. Bukvalno, mišići mi se nisu pokretali, a osećao sam se dezorijentisano. Posle Intenzivne nege, prebačen sam na obično odeljenje, gde sam prve dve nedelje bio potpuno imobilisan i nisam mogao da govorim. Čak nisam mogao da podignem, tako da su me sestre hranile i kupale. Kada sam primljen u bolnicu, imao sam 67 kilograma, a sada imam 59. Baš sam smršao - istakao je ovaj čovek.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Užasni snimci iz urgentnog centra: Zujanje respiratora i ljudi koji se bore za život

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA