Preživeli korona virus, uništila ih ekonomija: Prvi slučajevi samoubistva u Italiji zbog krize

Vlada premijera Đuzepea Kontea predviđa otvaranje barova i restorana 1. juna što se mnogim vlasnicima čini predaleko i strahuju da njihov posao neće preživeti

  • 2
Mrtvo telo, leš, ubistvo, samoubistvo, saobraćajna nesreća, auto, put, udes, sudar Foto ilustracija: Shutterstock

Prvi put od početka pandemije koronavirusa u Italiji je broj ozdravljenih premašio broj zaraženih, a mada je broj mrvih i dalje visok (369 u poslednja 24 sata), pandemija korona virusa nije vise udarna vest u lokalnim medijima.

Zamenile su je vesti o prvim slučajevima samoubistva zbog ekonomske propasti.

Prema pisanju medija, za vlasnika preduzeća iz Napulja Antonija Nagara (57), već sada se pokazalo nemogućim da nastavi proizvodnju posle dva meseca blokade.

Suočen sa činjenicom da ne može da plati dobavljače niti plate zaposlenima, juče je izvršio samoubistvo. To je postalo deo italijanske svakodnevnice pre pandemije, a dva dana posle delimičnog popuštanja mera zabrane novine izveštavaju o nesrecama na poslu, a samoubistvo u Napulju nije jedini smrtni slučaj na radnom mestu u poslednja dva dana.

Atmosferu u kojoj se ovo dešava možda je najbolje opisao u tekstu za “Korijere dela Sera” poznati pisac Klaudio Magris “ koji je istakao da nas najgore možda tek čeka u budućnosti kada se "nećemo bojati smrti od korona virusa, vec kako da preživimo".

Vlada premijera Đuzepea Kontea predviđa otvaranje barova i restorana 1. juna što se mnogim vlasnicima čini predaleko i strahuju da njihov posao neće preživeti.

Juče su protestovali na glavnom trgu u Milanu, simbolično izneli su po jednu stolicu iz svojih restorana i sedeli, poštujući obavezu socijalnog distanciranja i nošenje zaštitne maske, ali su ipak kažnjeni sa po 400 evra.

- Čudno da vlasti kažnjavaju one koji porotestuju jer nemaju para da nastave svoj rad - komentarisala je voditeljka sa TV-7.

Procenjuje se da u Milanu ima oko 7.000 barova i restorana i da će posle krize oko 20 odsto njih morati da zauvek zatvori svoje lokale.

Mediji izveštavaju i da je Konte “pod opsadom”, kako se ironično komentariše situacija u kojoj premijer i vlada moraju brzo da daju rešenja kako da se nastavi život posle pandemije.

Prema navodima štampe, čak i vladajuća većina se ne slaže o brojnim rešenjima. Ministarka za poljoprivredu Tereza Belanova zapretila je ostavkom ako se ne reši, odnosno legalizuje status oko 300.000 migranata. Uticajno udruženje velikih proizvođača “Konfindustrija” insistira na više nepovratnih sredstava umesto kredita za “obeštećenja”, a većina u vladi dostavila je 1.000 amandmana na predlog vlade o tome kako pomoći kompanijama.

- Svađaju se o svemu - prenosi portal "Hafington Post".

Video: Užasni snimci iz urgentnog centra: Zujanje respiratora i ljudi koji se bore za život

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislim

    7. maj 2020 | 12:35

    I mene ekonomija plasi vise od korone... nadam se da nisam u pravu... nadam se...

  • @ Kiki

    7. maj 2020 | 13:28

    Zna se odakle je korona i ko je krivac. Tužiti krivca za nadoknadu štete. To će pametne države i da urade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA