≫ 

Nema više Jelene, Natalije... Šta se krije iza samoubistava ruskih lekara i ko ih zataškava?

Ovi slučajevi privukli su veliku pažnju jer se svi ti radnici otvoreno kritikovalo odgovor države na epidemiju korona virusa

  • 1
moskva, rusija, korona virus, koronavirus Foto: Printscreen/Youtube

Korona virus i dalje privlači pažnju svetske javnosti. Poslednjih dana poseban fokus je usmeren ka Rusiji, ne toliko zbog sve većeg broja inficiranih smrtnosnom bolesti, već zbog incidenata u kojima su učestvovali ruski lekari.

Naime, u periodu od osam dana (24. aprila - 2. maja) troje medicinskih radnika skočilo je sa prozora u smrt. Dvoje je preminulo, dok se treći lekar bori za životom sa lomom lobanje posle pada sa drugog sprata.

Ovi slučajevi privukli su veliku pažnju jer su svi ti radnici otvoreno kritikovali odgovor države na epidemiju korona virusa. Neki svetski mediji su čak išli toliko daleko da su pretpostavljali da su lekare pratile ubice koje rade za vlast.

Realnost je posve drugačija. Naime, medicinski radnici se žale na manjak zaštitne opreme u borbi sa korona virusom, kao i na to što su na ivici snaga jer rade pod pritiskom uprave koja strahuje da ne izgubi privilegije i status.

Rusija, međutim, nije jedina zemlja u kojoj medicinski radnici nemaju adekvatnu opremu kada je reč o borbi sa epidemijom koronavirusa. Naime, zdravstveni radnici širom sveta podigli su ruku na sebe i to direktno zbog smrtnosne bolesti - neki su strahovali da će oboleti, a neki da će inficirati nekoga drugog.

Smrt Natalije Lebedeve

Natalija Lebedeva (48) preminula je nakon pada sa šestog sprata moskovske bolnice nakon što je navodno optužena da je proširila koronavirus. Prema rečima radnika te ustanove, Lebedeva je postavljena na čelo prijema pacijenata zaraženih ovim virusom.

Međutim, broj inficiranih se povećao, a čak je i lekarka zaražena tokom borbe sa epidemijom. Da nesreća bude veća, nadležni su okrivili Lebedovu da je odgovorna za to što nije uspela da obuzda smrtosnu bolest, te se pretpostavlja da je to razlog što je odlučila da izvrši samoubistvo.

Posle Natalije, ruku na sebe je podigla druga lekarka

Samo dan pošto se Natalija ubila, 47-godišnja Jelena Nepomnjašaja, glavni doktor u bolnici u Krasnojarsku, skočila je sa petog sprata te ustanove. Preminula je nedelju dana kasnije od zadobijenih povreda prilikom pada.

Neimenovani izvor iz bolnice rekao je za “Independent” da je ona bila dobar rukovođa i da su je svi voleli. Međutim, navodno se nije slagala sa planom lokalnih vlasti da se zaraženi koronavirusom prebacuju u taj medicinski objekat i tako ispune kvotu za kapacitete za COVID-19 bolesnike.

- Bolnica nije bila spremna za ovu promenu. Imala je samo jedan respirator i nedovoljno zaštitnog materijala za radnike. Do njene smrti, ona je zahtevala da zalihe budu popunjene - kaže radnik bolnice koji je želeo da ostane anoniman.

Nije poznato kako je izgledao razgovor Nepomnjašajeve i regionalnog ministra zdravlja Borisa Nemika. Zvaničnik je demantovao da je uopšte imao kontakt sa ovom lekarkom, ali mediji tvrde drugačije.

- Imali su konferencijski poziv pre nego što će Jelena skočiti. Ona nije bila nestabilna i suicidalna, ali pitaj Boga kakvi su bili zahtevi i pretnje koje su joj upućene. Ono čega se najviše bojimo jeste to što će njena smrt biti zavedena kao ubistvo nestabilne žene koja nije mogla da se izbori sa pritiskom - priča anonimni izvor.

Treći slučaj u osam dana

Samo nedelju dana kasnije, lekar na odeljenju hitne pomoći u zapadnom ruskom okrugu Voronež, Aleksandar Šulepov, pao je sa sa prozora bolnice nakon pritužbi da je bio prisiljen da radi čak i nakon što je pozitivno testiran na korona virus.

On se nalazi u teškom stanju, a u video snimcima koje je ranije objavio, upozoravao je da medicinskim radnicima nedostaje adekvatna oprema za borbu protiv korona virusa.

Dmitrij Beljakov, predsednik nezavisnog Udruženja medicnskih radnika rekao je da nema sumnje da su sva tri incidenta bili suicidi ili pokušaj samoubistva. Takođe, on je istakao da ovo nije slučajnost i okrivio je menadžere bolnica.

- Menadžeri ne znaju šta da rade, tako da od neke osobe prave “žrtveno jagnje”. Iscrpljeni borbom sa korona virusom i ogromnim pritiskom koji im je nametnut, lekari se sami bacaju kroz prozor - tvrdi Beljakov.

"U ovom ratu nema oružja, ali je strašnije": Svedočanstva ruskih lekara u borbi sa korona virusom

Korona virus snažno je pogodio Rusiju, a lekari čine nadljudske napore kako bi pomogli inficiranima i spasili svaki život.

- Nalazimo se na prvoj liniji fronta... Nema pištolja, pušaka i topova, ali moram da vam kažem da je još strašnije - rekao je Valeri Večorko, glavni doktor u Gradskoj bolnici br. 15 u Moskvi.

Prema poslednjim podacima, preko 177.000 ljudi zaraženo je koronavirusom u Rusiji, a 1.723 je umrlo.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Putina maskirali od glave do pete: Ovako se predsednik Rusije čuva u jeku korona virusa

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    8. maj 2020 | 15:07

    Kako kod njih tako i kod nas! Kao sto mi imamo psihopate u nekim opstinama sto stavljaju kese preko glave i prete, biju, muce tako i kodnjih se nađe neki koji je umislio da je bog! Treba Putin da ih povata sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA