≫ 

Mera da se ostaje kod kuće tokom epidemije korona virusa nije uticala na smanjenje broja zaraženih?

Dr Džuli Brejnard, koja radi u medicinskoj školi pri UEA, rekla je da su je rezultati istraživanja prilično iznenadili

  • 0
Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar Foto: Tanjug/AP

Britanski obrazovna ustanova “University of East Anglia” (UEA) objavila je studiju u kojoj tvrdi da mera da ljudi ostanu kod kuće u jeku epidemije korona virusa nije imala efekat u borbi protiv širenja smrtonosne bolesti.

Istraživači sa ovog univerziteta su, međutim, utvrdili da je zatvaranje škola i zabranjivanje masovnog okupljanja usporilo razvoj pandemije i širenje korona virusa na tlu Evrope.

Oni smatraju da bi relaksiranje mera kao što su zabrana napuštanja kuće i otvaranje nekih radnji moglo da nastupi u postepenom otvaranju Velike Britanije koja je stavljena “pod katanac” kako bi se sprečio koronavirus.

Uspeh ovih mera uz socijalno distanciranje bile su predmet istraživanja u 30 zemalja širom Evrope, a naučnici su želeli da otkriju koji propisi su bili najefektivniji u sprečavanju širenja koronavirusa.

Istraživači sa univerziteta UEA kazali su da je zabrana okupljanja, zatvaranje škola i nekih biznisa najviše uticalo na sprečavanje veće širenje bolesti COVID-19, ali ističu da je njihova studija eksperimentalna, prenosi “Miror”.

Dr Džuli Brejnard, koja radi u medicinskoj školi pri UEA, rekla je da su je rezultati istraživanja prilično iznenadili, ali je istakla da mera da se ostane do kuće verovatno u velikoj meri uticala na manji broj okupljanja više ljudi.

Vođa studije, profesor Pol Hanter sa UEA objasnio je da ovo istraživanje pokazuje da je zatvarenje škola bilo jedna od mera koja je u velikoj količini uticala na smanjenje broja novozaraženih. Međutim, on ističe da istraživanje, pak, nije razjasnilo dilemu da li su deca i mladi veći prenosioci zaraze od odraslih ljudi.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA