Svetski mediji bruje o Tesli: Srbija protestovala kod EU jer je on predstavljen kao Hrvat

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat"

  • 17
Nikola Tesla, naučnik, EU zastava evropska unija evropske unije Foto: Profimedia/Roger Viollet, Pixabay

I Njujork tajms i Blumberg i Vašington tajms preneli su vest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija veliki američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat i čovek koji je bio "jedan od prvih ljudi koji je otkrio rendgenski snimak".

Njujork tajms, Blumberg, VOA, više desetina američkih portala i TV stanice kao i Toronto star, malezijski The Star i Taiwan News prenose da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat" , za koga Njujork tajms podseća da je bio i rival Tomasa Edisona.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u "zlatnoj kugli" u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.

Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu.

Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Svi ti mediji, uključujuci i Dojče vele i Radio slobodna Evropa i Anadoliju prenoseći tu vest AP, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog "lažnog" predstavljanja Teslinog porekla.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shunta

    10. maj 2020 | 14:17

    Za komšije, pre nego što počne ludnica u komentarima. Možda je tokom austrougarske okupacije morao da uči nemački i hrvatski, jer je sve srpsko bilo zabranjeno, ali mu niko nije mogao zabraniti kako da se sam izjašnjava. Potražite od vaših prijatelja austrijanaca njegova svedočanstva sa ocenama sa studija u Gracu, pa vidite sami šta piše pod odeljkom nacionalnost. Dakle ne srpski dokument, ne deretićev dokument, već dokument Kraljevine austrougarske. Inače, postoje i istorijski podaci da je Tesla više puta izjavljivao da je ponosan na svoje SRPSKO poreklo i svoju hrvatsku domovinu... na žalost nije mogao ni da pretpostavi da će ta hrvatska domovina da mu pobije pola familije.

  • AcaBg

    10. maj 2020 | 15:04

    Kad nemaš nešto svoje, naravno da moraš da prisvajaš tuđe. On je rođen u Austro-Ugarskoj, a ne u Hrvatskoj. Jedino kako on ima veze sa Hrvatskom je činjenica da selo u kojem je rođen se danas nalazi u granicama države Hrvatske. Hrvati tvrde da su oni katolici otkad postoje, pa samim tim odmah pada u vodu njihova tvrdnja da je on Hrvat. Ako je on Hrvat samo zato što je rođen na prostoru onoga što se danas zove Hrvatska, onda je Ban Jelačić Srbin jer je rođen na prostoru onoga što danas pripada Srbiji. Važno je napomenuti da osim Tesle neretko prisvajaju i Andrića, dok Albanci na primer prisvajaju Skenderbega. Albanci koji su mahom muslimani su ponosni na čoveka koji se borio protiv islamizacije.

  • Невена

    10. maj 2020 | 14:22

    Хахахаха а што Њујорк Тајмс не објави да су својевремено у јеку њихове српске агресије ( како су тада извјештавали) њихови подређени , вијерни и одани Хрвати Теслин споменик срушили па су га послије напрасно поново подигли????!!! ПС Није Тесла никада изјавио да се поноси Хрватском домовином ( то су вас слагали) ... пс. Престаните ове незахвалне и незадовољне из дијаспоре довлачити а помозите оним људима којима је заиста помоћ неопходне и имаћете моју подршку. 😃

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA