• 0

Kako zemlje u Evropi ublažavaju mere: Svi strahuju od drugog talasa, ali škole se polako otvaraju

Širom Evrope se ublažavaju restriktivne mere, a građani strahuju od drugog talasa korona virusa

  • 0
Srbija, Austrija, Grčka, test na korona virus

Foto: Marko Jovanović, Shutterstock, Pixabay

U zemljama širom Evrope ublažavaju se restriktivne mere uvedene zbog korona virusa, uz nadu da to neće dovesti do drugog talasa zaraze.

U Francuskoj, nastava u osnovnim školama počinje danas, ali sa malim brojem učenika, a prodavnice odeće, knjižare, frizerski saloni i cvećare biće otvorene, dok restorani, bioskopi i barovi ostaju zatvoreni, navodi BBC.

U Belgiji, danas će biti otvoren najveći deo objekata, ali uz mere društvenog distanciranja, a restorani, barovi i kafići do daljeg će biti zatvoreni.

U Holandiji, osnovne škole delimično nastavljaju sa radom danas, a biblioteke, fizioterapeutske ordinacije, škole za obuku vozača i frizerski saloni takođe će biti ponovo otvoreni.

U Švajcarskoj, nastava u osnovnim i srednjim školama se nastavlja, ali uz manji broj učenika po odeljenju, a restorani, knjižare i muzeji takođe mogu biti otvoreni, mada uz određena ograničenja.

U nekim delovima Španije, biće dozvoljena okupljanja u grupama do deset ljudi, a restorani sa prostorima na otvorenom u njima mogu da uslužuju mušterije uz pridržavanje mera društvenog distanciranja.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, jedan deo ograničenja kretanja biće ove sedmice ublažen u Engleskoj, ali će u drugim delovima zemlje na snazi ostati restriktivniije smernice.

U Danskoj je od danas dozvoljeno ponovno otvaranje tržnih centara, a u Poljskoj hoteli mogu da nastave sa radom od ove sedmice, mada za strane turiste i dalje važi dvonedeljni karantin.

I u Srbiji se polako počelo sa otvaranje škola i vrtića. Počeo je da radi i boravak u školama za decu do 12 godina, u okviru ublažavanja mera u borbi sa Kovidom 19. Prema instrukcijama Ministarstva prosvete, roditelji će decu moći da ostave u boravku ujutro najranije u 7.30, a po učenike mogu doći najkasnije u 16.30 sati.

Grupe moraju da se formiraju tako da u njima ne bude više od devet učenika i jedan nastavnik, a u učionicama između svakog učenika razmak mora da bude dva metra. Roditeljima se suigeriše da deca doručkuju pre dolaska u školu i da im spakuju užinu. Ukoliko postoji mogućnost škola može obezbediti obroke i užinu za decu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Škole ponovo otvorene, deca u produženom boravku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima