≫ 

Nemci su čudo: Uložili 43 miliona u izgradnju kovid-bolnice koja im možda neće trebati

U bolnici će moći da bude smešteno 500 pacijenata, a na raspolaganju je više od 100 respiratora

  • 7
Nova bolnica, Berlin, Nemačka, kovid bolnica Foto: Tanjug/AP

U Berlinu je izgrađena specijalna kovid-bolnica, u koju će biti smeštani pacijenti u slučaju da krene drugi talas korona virusa. Bolnicu sa 500 kreveta i više od 100 respiratora, Nemci su izgradili za samo šest nedelja, a vlasti kažu da je moguće da u nju nikad niko neće leći, ukoliko regularne bolnice budu imale dovoljno kapaciteta.

U izgradnju bolnice uloženo je čak 43 miliona evra, a odobrenje za izgradnju je dato sredinom marta, kada je broj zaraženih u Nemačkoj počeo drastično da raste. Bolnica je otvorena za novinare u ponedeljak, ali za sada niko ovde neće biti smešten, pošto ostale bolnice imaju sasvim dovoljno mesta.

Ipak, Nemci žele da budu spremni za svaki scenario, s obzirom na to da su zabeležili rast broja novoobolelih otkako se počelo sa popuštanjem mera. U proteklih 24 sata registrovano je više od 930 novih slučajeva, što je zabrinulo zvaničnike i građane, s obzirom na to da je jučerašnji bilans brojao manje od 400 inficiranih.

Do ovakvog porasta obolelih verovatno je došlo zbog izveštaja koji su kasnili tokom vikenda, što bi moglo da objasni zašto je u ponedeljak broj zaraženih bio manji nego danas.

Iako je Nemačka krenula s popuštanjem mera, postoji bojazan da bi zbog toga moglo doći do većeg broja novozaraženih u toj zemlji.

Naime, ranije je Institut Robert Koh objavio da je reprodukcijski broj (R) u Nemačkoj narastao iznad kritičnih jedan, što znači da sada svaki pacijent zarazi prosečno više od jedne osobe. Zato se u Nemačkoj poslednjih dana s velikom pažnjom prati popuštanje mera.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Beograđani maksimalno iskoristili sunčani i slobodan vikend

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plavi safir

    12. maj 2020 | 13:18

    Pa zato što planiraju na vreme i rade organizovano, zato su se izvukli sa dobrim ishodom.

  • Dr

    12. maj 2020 | 13:48

    Nisu oni to uradili bezveze. Neko planira unapred da prevenira a ne samo kad se desi i kada je hitno.

  • buzga

    12. maj 2020 | 21:08

    sta je tu vredno 42 miliona evra.nemacko uveličavanje o sebi a umanjivanje drugih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA