• 0

Portugalija nije nametnula obavezan karantin, ali je uspela da obuzda korona virus: Kako?

Španija i Portugalija su na istom poluostrvu - ali su se drugačije borile protiv pandemije

  • 0
Portugalija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Španija sa velikim brojem smrtnosti od korona virusa i strogim merama i susedna Portugalija čija ekonomija nije stala, a broj obolelih i umrlih ostali niski, dva su primera različitih reagovanja i akcija vlasti, piše El Pais.

Smeštena na istom poluostrvu, Portugalija je imala nešto više od 1.000 smrtnih slušajeva, sa stanovništvom od 10,2 miliona, u poređenju sa više od 26.000 smrtnih slučajeva u Španiji koja ima 47 miliona stanovnika.

Portugalija sa oko pet puta manjim brojem smrtnih slučajeva na milion stanovnika (111 prema 569), nije nametnula obavezni karantin, već je apelovala na građansku svest i dužnost koja se masovno poštovala. A iako su kafići i restorani biti zatvoreni ekonomija nije stala.

Šta je portugalska tajna?

Stručnjaci s obe strane granice ukazuju na nekoliko faktora, uključujući manje putovanja između Italije i Portugalije nego između Italije i Španije. Ali pre svega, Portugalija je reagovala brže.

Portugalija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Nakon razvoja događaja u Italiji i Španiji, portugalske vlasti proglasile su vanredno stanje kada je zemlja imala samo 100 slučajeva korona virusa i nijedan smrtni slučaj. U Španiji je ta odluka doneta nakon 4.209 slučajeva i 120 umrlih.

Za epidemiološkinju Ritu Sa Mačado, osnovna stvar bila je "rana primena javnozdravstvenih mera, poput zatvaranja škola". Ta mera stupila je na snagu 16. marta, kada je zabeležen prvi smrtni slučaj. Vanredno stanje je počelo nedelju dana kasnije, kad je bilo 1.200 zaraženih i 12 smrtnih slučajeva.

Pored ove rane akcije, stručnjak za javno zdravlje Alberto Infante primecćuje tri elementa koji su možda napravili razliku u poređenju sa Španijom.

Portugalija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Portugalija nema sistem ovlašćenja prenetih na regione što otežava donošenje odluka; vlada i opozicija su radile kao jedno i slale istu poruku od početka; i možda zbog toga i zato što su mogli videti sta se dešava u inostranstvu, ljudi su pokazali visok nivo svesti - kaže Infante.

Iako je Portugalija prošla mnogo bolje od Španije u pogledu obolelih i umrlih na 100.000 ljudi, zemlja se i dalje nalazi na devetom mestu na listi zemalja EU-27 po broju smrtnih slučajeva na milion ljudi, a na šestom mestu po broju inficiranih na milion. Španija je na drugom mestu po obe stavke, iza Belgije, piše El Pais.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Prekršio je policijski čas, opirao se hapšenju, a onda je policajac potegao pištolj

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima