Evropska komisija za otvaranje granica unutar EU: Nemačka hoće da se ukinu kontrole?

Evropska komisija predlaže postupno ukidanje kontrola na granicama unutar Šengenskog prostora, a nemački političari vrše pritisak da se kontrole ukinu što pre

  • 4
EU zastava evropska unija evropske unije Foto: Pixabay

Evropska komisija predlaže postupno ukidanje kontrola na granicama unutar Šengenskog prostora, a nemački političari vrše pritisak da se kontrole ukinu što pre, javlja dnevnik Handelsblatt.

- S obzirom na to da se zdravstvena situacija postupno poboljšava, trebalo bi promeniti trenutno stajalište i okrenuti se neograničenom prometu putnika - stoji u predlogu Evropske komisije koji je Handelsblatt dobio na uvid.

Komisija bi, kako nadalje javlja list, otvaranje granica predložila u sredu, zajedno s ostalim merama kojima bi se pomoglo oporavku turizma. Pritom se ističe nužnost koordiniranog otvaranja granica.

- Koordinirano otvaranje granica je važno kako bi se omogućio ekonomski oporavak zemalja EU - stoji u predlogu Evropske komisije.

Sud u saveznoj pokrajini Donjoj Saskoj u utorak je prihvatio tužbu građanina koji nije hteo da prihvati meru 14-dnevnog karanteni po povratku iz inostranstva, nakon što je u Švedskoj obišao svoju vikendicu.

Komisija zaključuje kako dalje zadržavanje blokada granica unutar Šengenskog prostora ne bi samo ugrozilo funkcionalnost zajedničkog tržišta, nego i da negativno utiče na živote miliona građana EU-a koji profitiraju od slobode kretanja.

Komisija želi da ukine ograničenja za neke vrste turizma

Komisija predlaže otvaranje granica prvo u onim regijama u kojima se broj zaraza s obe strane granice nalazi na sličnom nivou. Takođe je, kako se navodi, neophodna i intenzivna saradnja nacionalnih zdravstvenih institucija u svrhu boljeg praćenja širenja zaraze.

Od turističkih zemalja se traže sigurnosni koncepti za različite oblike putovanja kako bi mogla biti ukinuta ograničenja za određene vrste turizma.

Nemačko zvaničnici, kao i predstavnici parlamentarnih stranka, poslednjih dana pojačano traže ukidanje kontrole na granicama, posebno prema susednim zemljama. Pritisak posebno vrše vlasti savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, koja graniči s Belgijom i Holandijom.

Ministar unutarnjih poslova Horst Sihofer je blokade granica produžio do sredine juna, a ukidanje je uslovaljavao razvojem epidemije u pograničnim područjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA