Putin Trampu poslao zapaljive respiratore: Izazvali smrtonosne požare u bolnicama u Rusiji

Dok ruska strana stopira korišćenje ovog modela respiratora dok traje istraga, Amerika kaže da on još nije bio u upotrebi u njihovim bolnicama

  • 1
Požar u Rusiji Foto: Главное управление МЧС по Санкт-Петербургу

Ruski respiratori koji su možda odgovorni za izazivanje dva smrtonosna požara u Rusiji prethodnih dana, isti su oni koje je ruski predsednik Vladimir Putin poslao SAD kao pomoć u borbi protiv korona virusa.

Pet pacijenata koja su bila na intenzivnoj nezi u Covid bolnici "Sveti Đorđe" u Sankt Peterburgu poginula su kada je jedan od uređaja izazvao požar u utorak.

Bolnica je prestala da koristi svoje Aventa-M respiratore dok traje istraga, prenela je novinska agencija Tass, citirajući šefa odeljenja.

Isti model respiratora koristio se i na klinici u Moskvi u kojoj je došlo do požara prošle nedelje i u kojoj je poginula jedna osoba.

U pitanju je isti model uređaja koji je bio deo ruke pošiljke medicinske opreme Njujorku prošlog meseca, prenosi Blumberg.

Napravila ih je kompanija KRET, koju su SAD sankcionisale 2014. godine.

KRET, koja takođe proizvodi opremu za elektronsko ratovanje, saopštila je da će službena istraga među eventualnim uzrocima dva požara uzeti i neispravnu opremu ili stanje električnog sistema bolnice.

- Model ventilatora proizvodi se od 2012. godine i nikada nije ima nikakve pritužbe - kažu iz kompanije.

Bolnica u Sankt Peterburgu naručila je više od 200 respiratora prošlog meseca ukupne cene šest miliona dolara, preneo je Tass. Oprema je proizvedena ove godine.

Poziv Tramp-Putin

Zahtev je došao u vreme kada se Rusija bori da uspori rast epidemije korona virusa. Rusija je u utorak pretekla Španiju na drugom mestu na svetu po broju obolelih od korona virusa, dodajući još 10.899 obolelih, ukupno 232.243.

Rusija će uskoro možda dobiti respiratore napravljene u SAD, nakon što ih je Putinu ponudio američki predsednik Donald Tramp tokom razgovora prošle nedelje.

Tramp želi da vrati Putinovu pomoć iz aprila, kada se Rusija još nadala da će uspeti da zadrži širenje virusa.

Vladimir Putin Donald Tramp Osaka G20 Foto: Tanjug/AP

Ruska opozicija dovela je u pitanje količinu medicinske opreme, rekavši da zemlja treba da se bori protiv epidemije, a američki kritičari su rekli da je u pitanju trik.

Troškovi pošiljke u SAD, koja je prvobitno bila predstavljena kao humanitarna pomoć, podeljeni su između američkih entiteta i suverenog fonda za bogatstvo Kremlja. ABC Njuz je preneo da je Rusija naplatila skoro 660.000 američkih dolara, pozivajući se na vladine dokumente.

Pošiljka je uključivala i 45 ventilatora, ali oni nisu bili odmah upotrebljivi zbog problema sa naponom, objavio je ABC pozivajući se na dva neidentifikovana američka zvaničnika.

Bolnice u SAD nisu koristile sporne ruske respiratore

Respiratori tipa Aventa-M koje je Rusija poslala Sjedinjenim Američkim Državama, u SAD nikad nisu korišćeni, saopštila je američka federalna agencija za upravljanje krizom (FEMA).

Respiratori Aventa-M "nikad nisu raspoređeni u bolnicama", navela je porparolka američke Agencije Dženet Montesi i dodala da savezne države iz predostrožnosti vraćaju respiratore Agenciji, prenosi Rojters.

Ruske vlasti su juče saopštile da će razmotriti bezbednost respiratora koji se koriste za lečenje bolesnika od korona virusa nakon drugog požara u bolnicama za manje od nedelju dana.

Video: U moskovskoj bolnici gde se leče zaraženi koronom izbio požar: Nastradala jedna osoba

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    13. maj 2020 | 15:28

    Taj model ventilatora ,dosad nije imao problema,verovatno nije radio bez pauze,a sada je više opterećen i pitanje dali ima dovoljno prostora za hlađenje samog motora ventilatora, šta dovodi do pregrijavanja i požara...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA