Drugi kineski grad u blokadi zbog korone: Raste broj obolelih, svi povezani sa jednom radnicom

U gradu živi 4 miliona ljudi, a njima je naređeno da ne napuštaju domove ukoliko nije neophodno

  • 0
Vuhan Kina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Drugi kineski grad stavljen je danas u blokadu posle pojave lokalnog klastera korona virusa, koji je podstakao sve veći strah od drugog talasa infekcije u Kini.

Severoistočni grad Đilin, sa populacijom većom od četiri miliona, zatvorio je granice u sredu i suspendovao javni prevoz, prenosi Dejli mejl.

Stanovnicima je naređeno da ne napuštaju svoje stambene objekte ukoliko to nije neophodno.

Bioskopi, teretane, internet kafei i druga mesta za druženje moraju odmah da se zatvore, a apoteke moraju da prijave svu prodaju lekova za temperaturu i antivirusnih lekova, navodi se u saopštenju vlade Đilin.

Lokalne vlasti rekle su da stanovnici smeju da napuste grad samo ako imaju dokaz da su negativni na korona virus, a koji nije star više od 48 sati.

Do zatvaranja Đilina došlo je četiri dana nakon što je susedni grad Šulan, sa 600.000 stanovnika, stavljen u karantin tokom vikenda nakon što je registrovao 12 novih slučaja korona virusa za dva dana, svi povezani sa istim izvorom.

Gradovi se nalaze u pokrajini Đilin, koja se graniči sa Rusijom i Severnom Korejom.

Grad Đilin prijavio je šest novih slučajeva u sredu, a svi su povezani sa klasterom u Šulanu, čime je ukupan broj obolelih povezanih sa lokalnom radnicom u perionici veša porastao na 21.

Klaster infekcija prijavljen je u predgrađu Šulana tokom vikenda, a potpredsednik opštine Đilin u sredu je upozorio da je situacija "izuzetno teška i komplikovana" i da "postoji veliki rizik od daljeg širenja".

U Šulanu je prijavljeno do sada 14 slučaja.

Svi su povezani sa lokalnom radnicom, ženom od 45 godina, koja radi u perionici veša, a koja je bila pozitivna 7. maja. To je bio prvi prijavljen slučaj, ali za sada nije poznato kako se zarazila virusom.

Šulan je zatvorio javni prevoz.

I grad Đilin, drugi najveći grad u istoimenoj provinciji, u sredu je suspendovao železnički prevoz.

Kina je u velikoj meri stavila virus pod kontrolu, ali se nalazi na ivici potencijalnog drugog talasa nakon što je ukinula ograničenja širom zemlje.

Video: U moskovskoj bolnici gde se leče zaraženi koronom izbio požar: Nastradala jedna osoba

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA