≫ 

Silvija se nakon 2 godine zatočeništva vratila kući u Milano, ali umesto slavlja, dočekale je uvrede

Italijanska vlada navodno je za puštanje devojke koja je volontirala u Keniji otmičarima platila između 2 i 4 miliona evra

  • 3
Silvia Romano Italija Somalija Foto: Tanjug/AP

Nakon gotovo dve godine zatočeništva, italijanska volonterka Silvija Romano spašena je iz zatočeništva u Somaliji i vratila se u rodni Milano.

Silvija, 25-godišnja volonterka koja je uspela da izdrži 18 meseci u zarobljeništvu dočekana je ovaj vikend u Milanu gromoglasnim aplauzom i crkvenim zvonima. Nije skidala veliki osmeh s lica dok je grlila roditelje i sestru i mahala novinarima, prenosi Jutarnji.hr.

No, čini se da nisu svi zadovoljni Romaninim povratkom u Italiju. Deo političara s desnice plasirao je tvrdnju da postoji veza između troškova oslobađanja Silvije, žrtve terorističke grupe, i pomoći porodicama i firmama koje su žrtve koronavirusa.

Pojedinci otvoreno izražavaju mržnju prema Silviji, tvrdeći da pati od stokholskog sindroma, a italijansku vladu optužuju da je plaćanjem otkupnine finansirala islamističke terorističke grupe. Naime, Silvija se preobratila u islam dok je bila zarobljena u Somaliji, a u Italiju se vratila odevena u zelenu tradicionalnu somalijsku odeću koja joj je pokrivala glavu.

Kultura

- Istina je, preobratila sam se u islam, ali to je došlo spontano i nije bilo prisile. Tražila sam svoje otmičare da mi daju nešto za čitanje. Dali su mi Kuran i naučili su me arapski. Objasnili su mi svoju kulturu. Konverzija je bila lagana i trajala je nekoliko meseci. Nije bilo nikakvog braka ni veze i nikakvog nasilja - rekla je Romano za italijansku novinsku agenciju ANSA-u.

Dodala je da se sada zove Silvija Aiša. Usledili su napadi s desnice.

Silvia Romano Italija Somalija Foto: Tanjug/AP

Direktor italijanskih novina Libero, Vitorio Feltri, na Tviteru je napisao da je italijanska vlada plaćanjem otkupnine finansirala Romanine prijatelje i teroriste. Dodao je da neće čestitati njoj ni vladi što su islam doveli u Italiju. Sličnog je mišljenja i direktor novina Il Giornale, Alesandro Salusti, koji je napisao: “Silvija se vratila, ali to je kao da gledamo zatvorenika koncentracionog logora koji iz njega izlazi ponosno odeven u nacističku odoru. Ne razumem i nikad to neću shvatiti”.

Kako je Silvija oteta

Službeno, vlada nije potvrdila da su platili otkupninu niti su dali ikakve detalje o operaciji. Međutim, pretpostavlja se da su platili oko dva do četiri miliona evra. Corriere della Sera piše da je Italija poznata po spremnosti da plati otkupnine. Romano je radila kao volonterka u Keniji preko italijanske nevladine organizacije Africa Milele Onlus za obrazovanje dece. Oteta je 20. novembra 2018. godine u jugoistočnom selu Čakama. Učenik čije obrazovanje sponzoriše Africa Milele rekao je za AP kako je video otmicu.

- Otmičari su došli naoružani pištoljima i mačetama i tražili su ‘mgeni’, što na svahiliju znači stranac. Ispalili su nekoliko metaka i ranili petoro osoba, uključujući troje dece. Silvija je vrištala dok su je odvodili - rekao je Ronald Kazungu Ngala.

Silvia Romano Italija Somalija Foto: Tanjug/AP

Mnogo je nepoznanica u tom događaju, a navodno krivicu preuzima i kenijska vlada koja je nedeljama nakon otmice tvrdila da je Romano još u Keniji iako je verovatno već bila prevezena u Somaliju. Kombinacija grešaka i otezanja doveli su do toga da su otmičari uspeli prevesti zarobljenicu prvo do grada Garise, a potom u Somaliju.

Niko nije preuzeo odgovornost za otmicu italijanske državljanke i mesecima nije bilo jasno gde je ona tačno ni da li je uopšte živa. Potom je uhapšeno 20 osoba za koje se sumnjalo da su učestvovali u otmici, a na kraju su pred sud izašli njih troje - Ibrahim Omar, Abdula Vario i Moses Livali. Omar je navodno bio vođa, a u međuvremenu je misteriozno nestao nakon plaćanja kaucije.

Sastanak

Kako piše Daily Notion, u julu prošle godine organizovan je tajni sastanak kenijskih i italijanskih istražitelja na kojem je prvi put potvrđeno da je Romano u rukama islamskih militanata Al-Šababa koji operišu po kenijskoj obali. Na sastanku su učestvovali kenijsko javno tužilaštvo (DPP) i direktor krivičnih istraga (DCI) te članovi italijanskog antiterorističkog tima. Navodno je upravo DCI prvi doznao da je Romano u Somaliji i tada je dogovorena strategija njenog izbavljenja.

Silvia Romano Italija Somalija Foto: Tanjug/AP

U januaru ove godine objavljen je video u kojem Romano govori da je dobro. Otada, prošlo je još tri meseca napetih pregovora. Razmena se konačno dogodila 8. maja oko 30 kilometara od somalijskog glavnog grada Mogadiša. Romano se pojavila u tradicionalnoj somalijskoj odeći i izgledala je zdravo, prenosi Notion.

Porodica i političari su je dočekali na aerodromu u Rimu, a nakon toga je prevezena u Milano. U operaciji spašavanja Silvije Romano učestvovale su italijanske, turske i somalijske obaveštajne službe. Italijanski premijer Đuzepe Konte najavio je njen dolazak u Italiju preko Tvitera, a ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo je rekao da “italijanska vlada ne napušta nikoga”.

Video: Da nije bilo hrabre devojke, jedna devojčica bi danas bila prodata: Otmica koja je imala srećan kraj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    13. maj 2020 | 16:50

    Ako se preobratila u islam i kada joj je to tamo toliko lepo lepo , zasto se onda vracala u Italiju?Ne bi me cudilo da za neku godinu opet citamo o njoj .Mozda stavi eksploziv oko pojasa u ime svog Boga.Desnicari su u pravu apsolutno.

  • Veca

    13. maj 2020 | 21:19

    Vratite je nazad odmah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA