Terorista ISIS-a planirao napad na stadionu Kamp Nou u Barseloni: Njegov plan pokvarila pandemija

Na internetu je pokazivao podršku Islamskoj državi i mržnju zapadnih zemalja, a navodno je obećao odanost novom vođi terorističke grupe

  • 0
ISIS terorista, Kamp Nou Foto-montaža: Shutterstock

Terorista Islamske države, koji je uhapšen prošle nedelje u Barseloni, navodno je planirao da izvrši napad na fudbalskoj utakmici između Barselone i Real Madrida na stadionu Kamp Nou, prenosi Raša tudej.

Španski mediji, citirajući neimenovan izvor u antiterorističkoj policiji, tvrde da je marokanski državljanin uhapšen u petak, 8. maja i da je planirao da pobije fudbalske navijače na stadionu Kamp Nou, ali je njegove planove pokvarila pandemija korona virusa. Španija je zbog pandemije uvela blokadu širom zemlje i odložila sve sportske događaje.

Sudija je naredio da se osumnjičeni zatvori dok čeka suđenje zbog optužbi za promovisanje Islamske države i podsticanje terorizma.

Njega je uhapsila španska obaveštajna služba, SIGC, uz pomoć Generalnog direktorata za teritorijalni nadzor Maroka (DGST) i FBI.

Prema pisanju La Sexta, osumnjičeni je nameravao da izvede napad na Kamp Nou uz pomoć drona, ali vlasti još uvek nisu pronašle uređaj. Sada istražuju da li je taj čovek pokušavao da nabavi eksploziv ili je nameravao da izvrši masovno ubadanje ili možda napad vozilom.

Korona virus, koronavirus, Madrid, Španija Foto: Tanjug/AP

Kao i većina sportskih sezona širom sveta, najviša španska liga je odložena zbog koronavirusa, sprečavajući osumnjičenog da izvede bilo koju vrstu napada.

Uhapšeni Marokanac je, kako se izveštava, opsednut ekstremnim video zapisima koje su pratili i delili sledbenici Islamske države.

Veruje se da je obećao odanost novom vođi grupe, Abu Ibrahimu al-Hašimi al-Kurašiju, a u poslednje četiri godine bio je podvrgnut radikalizaciji na internetu i održavao kontakt sa sunarodnikom koji se bori za terorističku grupu u Siriji.

Osumnjičeni je navodno na društvenim mrežama pokazivao podršku ISIS-u i mržnju zapadnih država.

Uhapšen je nakon što je prekršio blokadu uvedenu zbog pandemije, a praćen je u poslednjih nekoliko meseci zbog aktivnosti na internetu.

Uprkos blokadi zbog koronavirusa širom sveta, dogodilo se nekoliko napada tokom pandemije u Evropi, posebno u Francuskoj, ali zaključavanje i povećana budnost vlasti sprečili su veće incidente.

Španske službe bezbednosti u aprilu su u Andaluziji uhapsile visokog borca IS i nekoliko saučesnika.

Video: Britanska policija likvidirala teroristu sa nožem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA