"Ameriku čeka najmračnija zima u istoriji": Zabrinjavajuća poruka eksperta kog je "sklonio" Tramp

Brajt je bio šef vladine agencije koja je radila na razvoju vakcine protiv ove zaraze, ali je sklonjen sa te pozicije prošlog meseca

  • 0
Rick Bright SAD Foto: Tanjug/AP

Rik Brajt, jedan od bivših vodećih zdravstvenih stručnjaka u SAD, upozorio je Kongres da bi Amerika mogla da se suoči sa "najmračnijom zimom u modernoj istoriji zbog korona virusa".

Brajt je bio šef vladine agencije koja je radila na razvoju vakcine protiv ove zaraze, ali je sklonjen sa te pozicije prošlog meseca. Ranije je rekao da je uklonjen jer je izrazio zabrinutost zbog tretmana na koji je pozivao predsednik Donald Tramp.

On je takođe pred Predstavničkim domom rekao da su "životi izgubljeni zbog nereagovanja vlade u ranim fazama epidemije", prenosi BBC.

Kako je navdeo, on je u još u januaru govorio o nedostatku medicinske opreme, ali nije dobio nikakvav odgovor.

Brajt je tokom svedočenja rekao da se američki "prozor za mogućnost rešenja korona virusa zatvara".

- Ako ne poboljšamo naš odogovr sad, baziran na nauci, bojim se da će pandemija da se pogorša i produži. Bez boljeg plana, 2020. bi mogla da da bude najmračnija zima u modernoj istoriji - rekao je on.

Brajt je rekao da je njegovo uklanjanje sa položaja rezulat insistiranja da novac koji Kongres izdvoji za borbu protiv virusa treba uložiti "u sigirna i naučno ispitana rešenja, a ne u lekove, vakcine i druge tehnologije za koje nedostaju naučne zasluge".

Tramp korona virus Foto: Tanjug/AP

- Tada sam progovorio, danas svedočim, jer nauka, a ne politika ili kronizam, treba da predvodi put za borbu protiv smrtonosnog virusa - naglasio je Brajt.

Rik Brajt je vodio BARDA, Biomedicinsku upravu za napredna istraživanja i razvoj od 2016. do kraja prošlog meseca kada mu je dodeljen niži položaj.

Nakon saslušanja predsednik Donald Tramp je odgovarajući na pitanje novinara rekao da Brajta ne poznaje.

- Ne znam ga. Nisam ga nikad sreo. Ne želim da ga upoznam. Ali gledao sam ga i izgleda kao ljut, nezadovoljan zaposleni, koji, kako neki ljudi kažu, nije baš radio dobro posao - rekao je Tramp.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA