≫ 

Htela da pobegne od nasilnog muža i zatražila razvod: On joj je odsekao nos nožem

Tokom pandemije korona virusa došlo je do porasta porodičnog nasilja

  • 0
Nasilje nad ženom, ženama, davljenje Foto ilustracija: Shutterstock

Avganistanac je optužen da je odsekao nos ženi s kuhinjskim nožem, nakon što je zatražila razvod, rekli su danas zvaničnici, u vreme velikog porasta porodičnog nasilja zbog nametnutih restrikcija usled pandemije korona virusa.

Dvadesetčetvorogodišnja žrtva, majka sedmogodišnjeg dečaka, pokušala je da pobegne od nasilnog muža, u jugozapadnoj pokrajini Paktika, koji joj to nije dozvolio, rekla je Košbo Maidanval, šefica regionalnog odeljenja za žene.

- Suprug ju je udario i odsekao nos oštrim kuhinjskim nožem - kazala je.

- Htela je razvod jer ju je često zlostavljao i tukao -  dodala je ona.

Napad se dogodio ovog meseca, a policija je uhapsila nasilnika. Žena je poslata u očevu kuću nakon lečenja. Maidanval je rekla da je odeljenje zabeležilo 13 slučajeva porodičnog nasilja u protekla dva meseca.

- Pandemija zbog korona virusa učinila je porodičnu situaciju još gorom za žene - rekla je, dodajući da uzrok povećanih potvrđenih slučajeva nasilja možda leži u češćem prijavljivanju nasilja nego pre.

Avganistan je jedna od polno najneravnopravnijih zemalja na svetu. Prisilni brakovi, porodično nasilje i "ubistva iz časti", što se odnosi na ubistvo člana porodice zbog navodne sramote koju je član naneo celoj porodici, rašireni su širom zemlje. Udruženja za ljudska prava procenjuju da više od pola Avganistanki doživi  porodično nasilje jednom u životu.

Video: Snimci sa lica mesta: S puškom čekao vozača u ovom parku, ubio ga, pa krenuo na suprugu

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA